Pandemija

Infektolog: Ne postoji čovjek koji se neće zaraziti

  • Извор: n1info.com
  • 30.11.2021. 10:27

Infektolog Ivo Ivić iz KBC-a Split izjavio je da ne postoji čovjek na kugli zemaljskoj koji se neće zaraziti virusom korona.

Što se tiče varijante omikron, Ivić za televiziju "N1" kaže da je moguć i loš i dobar scenario, a da će tek realni život pokazati pravo stanje stvari.

"Stvarnu težinu nemoguće je procijeniti. Bilo koja mutacija kad se pojavi, može značiti i lakši i teži oblik bolesti i prenosivosti, ali to se ne može procijeniti dok virus ne počne cirkulisati. Niko unaprijed ne može kazati šta to znači", rekao je Ivić.

Bude li u pitanju jednako teška klinička slika kao što je slučaj kod onih zaraženih varijantom delta, to će biti neugodno, kaže infektolog.

"A ako ne bude, što ima naznaka i što najavljuju iz Afrike, onda to ne mora značiti katastrofu. Svima nam mora biti jasno da će virus ostati u populaciji, da ne postoji čovjek na kugli zemaljskoj koji se neće zaraziti. Jedino je pitanje hoće li infekcija biti tako da ste se vakcinisali pa amortizovali sudar, ublažili prvi susret s virusom, ili ste nevakcinisani pa se izlažete riziku da bolest bude teška i da imate posljedice cijeli život, pa čak i umrete", rekao je Ivić.

Тагови: