Након конзумације пића

Још 11 људи у Хрватској јавило се због сумње на тровање, ово су могући симптоми

  • Извор: Индекс
  • 09.11.2023. 09:22

Жељко Крзнарић, директор Завода за гастроентерологију и хепатологију КБЦ-а Загреб, изјавио је да је јучерашњи дан прошао мирно, али да се јавило још грађана због сумње на тровање пићем.

"Јавило се 11 грађана који су наводили сумњу коју би могли повезати с ингестијом безалкохолног пића, али ниједан није захтијевао озбиљнију обраду. Укупно би то у КБЦ-у било 18 људи који су се јавили, ниједан није хоспитализован. У првом дану двоје болесника је имало блаже црвенило у усној шупљини и једњаку, али су отпуштени кући", рекао је он.

Љекар је за ХРТ рекао да се у тренутку појаве симптома треба јавити надлежном љекару или у Хитну службу.

"Не долази у обзир повраћање, никакав покушај неутрализације киселине или лужине. Наиме, ми у овом тренутку ни не знамо ради ли се о киселини или лужини, сви токсиколошки налази су у овом тренутку негативни", казао је Крзнарић, преноси Индекс.

Стигли резултати налаза које је чекала цијела Хрватска

Стигли резултати налаза које је чекала цијела Хрватска

Код болесника с којима су се сусрели, казао је, нема назнака тежег оштећења слузнице.

"У почетку то може бити бол у усној шупљини, може бити црвенило, нагон на кашаљ, велика производња слине. Како се ради о ждријелу, мјесто гдје се рачва дисајни пут и пробавни систем, може доћи до кашља, убрзаног дисања, али то су ситуације које повезујемо с клиничким догађајем", појаснио је он.

"Оно што се догађа у самом једњаку, може настати оштећење слузнице, некроза, крварење, у најгорем случају и перфорација што захтијева радикално хируршко рјешење. Међутим, с обзиром на то што смо виђали посљедњих дана, нема назнака таквих догађаја", наводи Крзнарић.

Завршен дио анализе сумњивих пића, медији опречно о резултатима

Завршен дио анализе сумњивих пића, медији опречно о резултатима

Наглашава да је најздравије пити воду.

"Пића с високим концентрацијама CO2 или шећера никад нису пожељна за масовну конзумацију", додао је он.

Нутриционисткиња описала могуће знакове тровања пићем

Дубравка Марија Крековић, нутриционисткиња и водитељка одјела за здравствену исправност хране ХЗЈЗ-а, описала је могуће знакове тровања пићем.

"Прво што се може примијетити је друкчији окус пића које се конзумира. Може доћи до печења у усној шупљини, а један од горих случајева је да дође до крварења слузнице усне шупљине", појаснила је за ХРТ.

Скандал с тровањем газираним пићем потреса Хрватску, струка сложна: Пијте само воду из чесме

Скандал с тровањем газираним пићем потреса Хрватску, струка сложна: Пијте само воду из чесме

Напоменула је да још немају сазнања о чему се ради, односно шта је изазвало обољења код хоспитализованих особа.

"Текућина не мора нужно имати и чудан мирис. Кад гледате здравствену исправност хране, она може бити микробиолошки онечишћена, али не мора имати никакав специфичан окус или мирис. Киселине и лужине немају неки специфичан мирис који би могли одмах препознати", казала је Крековић.

Флашица из које је течност попио хоспитализовани пацијент из Ријеке завршила је на вјештачењу у Центру за форензична испитивања Иван Вучетић.

ХЗЈЗ је у уторак запримио на анализу флашице газиране воде Ромерквел с окусом боровнице и нара које су биле истог ЛОТ броја. Санитарна инспекција узела је одређени број узорака за друго мишљење.

Надзорне камере АТВ-а снимиле педофила док је бјежао!

Надзорне камере АТВ-а снимиле педофила док је бјежао!

"Радили смо анализе на метале, одређивали смо пХ, за сваки случај смо направили анализе остатака пестицида иако се то обично не ради. Због широке анализе нама је требало пуно времена. Код мјерења пХ, та вриједност коју смо добили је у уобичајеном распону за таква пића. Донијели смо закључак да нема ниједног елемента који би упућивао да се могло догодити тровање из тог подручја", појаснила је Крековић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.