Crna Gora

Kalkulacije: DPS ni uz koaliciju ne može do vlasti

  • Извор: АТВ
  • 11.06.2023. 21:16

Kalkulacije uveliko mogu da počnu dok pristižu rezultati iz Crne Gore.

Porazom na izborima za predsjednika DPS je dokazao da i dalje ima zavidno biračko tijelo koje iako nije moglo gurnuti Đukanovića u predsjedničku fotelju, može obezbijediti dosta skupštinskih fotelja.

Na izborima 2020. godine DPS je bio najjača pojedinačna stranka sa 30 osvojenih mandata. Na 72,5 odsto obrađenih rezultata DPS, SD, DUA i LPA imaju 21 mandat.

Ali, tu su neke stranke koje podržavaju politiku DPS-a, a ostvarile su bolje rezultate nego 2020. godine.

Bošnjačka stranka prema ovoj projekciji ima šest mandata, a na prošlim izborima su imali tri. Albanski forum ima dva, a Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa po jedan mandat.

Tako bi DPS uz koaliciju sa pomenutim strankama imao prema ovim projekcijama imali 31 mandat, što je daleko manje od potrebne većine kojom bi formirali Vladu.

Ukoliko bi Pokret Evropa sad sa 23 mandata ušao u koaliciju sa Demokratama i Dritanom Abazovićem, kao i NSD, DNP i RP, odnosno Kneževićem i Mandićem imali bi 47 mandata što je dovoljno za stabilnu većinu.

A tu je i SNP i DEMOS, koji ne podržavaju DPS, ali bi mogli igrati važnu ulogu u izboru koalicionog parnera Pokreta Evropa sad.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)