Zagreb

Klimatolog: Hrvatska bi mogla postati polupustinja

 • Izvor: n1info.com
 • 26.05.2023. 09:05

Nakon prošlogodišnje sušne godine mnoge je iznenadilo kišno proljeće. Konkretnoj stabilizaciji vremena ne nazire se kraj, barem ne do kraja maja.

Situaciju je u emisiji Klimatska budućnost na "N1" Televiziji komentarisala Dunja Mazoko Drvar, direktorica Uprave za klimatske aktivnosti pri Ministarstvu privrede i održivog razvoja, a komentarisala je i šta Hrvatsku čeka u budućnosti kad su u pitanju klimatske promjene.

"Idemo sve brže ka tome da Hrvatske postane semiaridno polupustinjsko područje jer je na Mediteranu koji osjeća klimatske promjene puno jače nego nekakav svjetski prosjek. Kod nas je već sad veliki problem suša", rekla je ona i dodala:

"U našim štetama od klimatskih i vremenskih ekstrema 30% otpada na suše, što pokazuje da je to vremenska nepogoda s kojom već sad imamo najviše problema. Ali odmah iza suše dolazi i poplava. To je ono što je ključno za klimatske promjene, to su ti snažni ekstremi, imali smo priliku vidjeti poplave i vidimo da ćemo s tim imati sve više i više problema. Nakon jedne godine koja je izrazito sušna, kao prošla godina, nije čudno da će uslijediti jedna ovakva, koja je izrazito kišna".

Klimatski planovi

Komentarisala je i hrvatske klimatske ambicije. Trenutno se radi najviše na donošenju novog evropskog zakonodavstva, potvrdila je Mazoko Drvar.

"Uskoro smo gotovi s tim, sad se donose jedna po jedna uredba, i onda će sljedeći korak biti uvođenje tih novih propisa novog evropskog paketa klimatskog Fit for 55 u naše zakonodavstvo, a to će onda značiti da se moraju ne samo zakoni i uredbe donositi nego da treba postaviti i nekakve mehanizme. Pred nama je veliki put da ostvarimo ono što smo su zadali evropskim zelenim planom, da pretvorimo u pravu akciju, odnosno da to zakonski propišemo", zaključila je.

Tagovi:
 • 07:00 Serija: Kolo sreće (R)

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca .

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina