Duge su do 1 cm

Kupači se žale da ih Jadransko more ovih dana "peče i svrbi": Otkriveno o čemu je riječ

 • Извор: Слободна Далмација
 • 29.07.2023. 12:11

Na Fejsbuk stranici Akvarij Piran saopšteno je da se ovih dana u Jadranskom moru mogu vidjeti sitne iglice koje mogu da ubodu, što su mnogi kupači već sami primijetili.

"U moru se ovih dana mogu vidjeti blago ružičasti oblaci sitnih iglica, jer su se sitni planktonski puževi "krezei" ponovo razmnožili. Zato, ako osjetite malo peckanje i svrab dok plivate, krive su njihove igličaste krljušti od 1 cm", napisano je na toj stranici uz fotografiju ovih organizama pod mikroskopom, piše Slobodna Dalmacija.

Planktonski puževi (Creseis acicula) se hrane tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more nalik na ribarsku mrežu, a zatim je uvlače u svoja usta puna planktona.

U Nacionalnom institutu za biologiju u Sloveniji, napisali su da su to organizmi koji vole toplotu, a do hrvatskih krajeva ih nose struje iz južnih dijelova Jadranskog mora.

Bizaran snimak sa Jadrana izazvao bijes kod ljudi: “Dobro ga išamarati i gurnuti u more”

Bizaran snimak sa Jadrana izazvao bijes kod ljudi: “Dobro ga išamarati i gurnuti u more”

Otkrivaju i da li kupači treba da budu zabrinuti.

"Nisu opasni za plivače, zbog oblika ponekad mogu da ubodu, a često se vide i zaglavljeni u kupaćim kostimima", napisali su u spomenutom institutu, piše Slobodna Dalmacija.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.