Hrvatska

Ljekari protiv ministra koji je ušao preko reda: Dosta nam je više!

  • 21.07.2023. 12:24

Prošlog vikenda je ministar obrazovanja Radovan Fuchs bio primljen preko reda u zagrebačkoj Traumatološkoj bolnici. Iz bolnice su kasnije odgovorili da su mislili da je bila riječ o hitnom slučaju. Ali, ispostavilo se da nije.

Na drugačiji tretman prema ministru na Traumatologiji oglasilo se Hrvatsko udruženje bolničkih doktora (HUBOL). Njihovo saopštenje "Mučno nam je čuti 'riješi ministra, nemoj da čeka'" prenosimo u cijelosti.

"Svi plaćamo obvezno zdravstveno osiguranje, ali zdravstvena usluga u stvarnosti nije svima jednako dostupna"

"Vrijeme je da se svi mi, kako ljekari i drugi radnici zdravstva tako i građani, prestanemo praviti da slon nije u sobi, kao u onoj engleskoj poslovici u kojoj je u sobi slon, svi se prave da ga ne vide i svi o tome ćute. Slon je u sobi već decenijama. Zapravo, svojom veličinom je ispunio sobu. Još malo pa će posisati čitav kisaonik u sobi. 

Ministar ušao preko reda kod doktora, pa izazvao gnjev pacijenata

Ministar ušao preko reda kod doktora, pa izazvao gnjev pacijenata

Slon u sobi, ono što se pravimo da se ne događa, što ne spominjemo i  od čega odvraćamo oči, je fenomen pod nazivom: Imaš vezu? Imaš nekoga da ne moram čekati mjesecima na pretragu ili pregled? Možeš mi riješiti pregled ili pretragu? 

U Hrvatskoj svi plaćamo obvezno zdravstveno osiguranje. Ali svim građanima zdravstvena usluga u stvarnosti nije jednako dostupna. Postoje oni koji čekaju mjesecima na pretragu i satima pred ambulantom. A postoji i kasta moćnih koja im daje poseban tretman u javnom zdravstvenom sistemu.

"Ministar je uspješno riješio svoj zdravstveni problem, ništa čekanja, ništa redovi pred ambulantom"

Vidjesmo neki dan kako je ministar Radovan Fuchs uspješno, brzo i učinkovito riješio svoj zdravstveni problem na hitnom bolničkom prijemu. Ništa čekanja, ništa redovi pred ambulantom, ništa nervoza i gubljenje sati. Pacijent gotov za pola sata. A i parking mu se osigura pred vratima bolnice. 

Sjećate li se

Sjećate li se "ze ministra" iz Zenice? Daleko je dogurao

Slučaj ministra Fuchsa je slika i prilika kako, nažalost, funkcioniše naš sistem u odnosu na moćne političare. Sistem u kojem su hitni prijemi prekrcani dan i noć, sistem u kojem nedostaje 2.000 ljekara i pitanje koliko medicinskih sestara, sistem u kojem građani u pojedinim dijelovima države ne mogu do porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa. Sistem u kojem se na pojedine pretrage čeka mjesecima, pa ko može potegne vezu, ko može plati privatno, a ko ne može čeka. 

"Liječenje moćnika preko veze i preko reda nije izuzetak već pravilo, ljekarima je godinama muka od toga"

Superćelijska oluja je u Sloveniji, sljedeća stanica Hrvatska pa BiH

Superćelijska oluja je u Sloveniji, sljedeća stanica Hrvatska pa BiH

Liječenje moćnika preko veze i preko reda nije izuzetak već pravilo. Nama ljekarima godinama je muka od toga. Nazove direktor, nazove šef klinike ili nazove već neko moćan u sistemu. I slijedi uvijek isti razgovor. Dolazi taj i taj glavonja, daj molim te riješi to što prije i bez čekanja. I mi pognemo glavu i rješavamo političara ili političarku. U sistemu kao što je javno zdravstvo, koji je vrlo hijerarhizovano i centralizovan, nije pametno previše dizati glavu niti postavljati pitanja zašto neki političar mora ići preko reda.

Sustav nas tjera na takav modus operandi i ucjenjuje na različite načine. I sistem očekuje da o tome ćutimo. Autocenzura je temelj ovakvog zdravstvenog sistema. Za prekoredno uguravanje političara u bolnicama nisu krivi doktori. Krivi su direktori, šefovi i sistem. I jasno političari.

Danas je Sveti Prokopije: Vjeruje se da ovih 7 stvari ne treba raditi

Danas je Sveti Prokopije: Vjeruje se da ovih 7 stvari ne treba raditi

Takvo nam je zdravstvo, a vidjesmo na primjeru kćerke predsjednika sabora da nam je takvo i pravosuđe. Takvo nam je i društvo. Tanka kasta privilegavanih i svi mi ostali.  

"Kada bi političari čekali na svaku značajniju pretragu desetak mjeseci, jako bi se bunili"

Mi ljekari tražimo dovoljno vremena za svakog pacijenta i poštovanje vremensko-kadrovskih normativa, tražimo micanje politike iz upravljanja zdravstvenim ustanovama, tražimo praćenje ishoda liječenja kako bi se vidjela kvaliteta liječenja, tražimo modernizaciju specijalizacija, tražimo više transparentnosti i učinkovitosti u upravljanju sistemom.

Treba li uključivati veš mašinu na crveno slovo?

Treba li uključivati veš mašinu na crveno slovo?

Ko od donositelja odluka tj. političara ozbiljno  doživljava naše zahtjeve? Niko. I zato protestujemo i zato ćemo morati najesen poduzimati i nove akcije. Jer političari koji odlučuju u zdravstvu ne čekaju niti minute. Za njih ima dovoljno termina, dovoljno liječnika, dovoljno medicinskih sestara  i dovoljno vremena za medicinske postupke. Za njih je sustav uređen i zato ne vide potrebu da ga mijenjaju. Kada bi političari čekali u ambulantama i na hitnim prijemima, čekali na svaku značajniju pretragu desetak mjeseci, jako bi se bunili.

I zato odnos zdravstva spram VIP tretmana koji uključuje pretrage i preglede preko reda i preko veze, moramo mijenjati. I zato i mi ljekari moramo protestovati na ulicama, a vjerojatno najesen poduzimati i druge aktivnosti. Jer bez našeg pritiska od promjena neće biti baš ništa. I političari će i dalje ravno na vrata ambulante i preskočiti sve umorne, zabrinute i bolne pacijente koji čekaju.

Nastavljaju se redukcije vode u dijelovima Banjaluke

Nastavljaju se redukcije vode u dijelovima Banjaluke

Stoga, ne odustajmo od zahtjeva za promjenama. Jer samo tako ćemo mijenjati sustav. Za dobro naših pacijenata i za dobro liječnika i sestara. Svi mi ćemo prije ili kasnije biti tek samo pacijenti", saopštio je HUBOL.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.