Jovanka Vuković

Majka ubijenog dječaka: Očekujem da ćezločince, hrvatske pilote stići najstroža kazna

  • Извор: СРНА
  • 31.05.2022. 15:57

Jovanka Vuković iz Donjeg Lapca, kojoj su piloti hrvatske avijacije u bombardovanju izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti u avgustu 1995. godine ubili sina Darka (13) i muža Krstana (44), očekuje da će, podizanjem optužnica protiv četvorice oficira Hrvatske vojske, pravda na kraju biti zadovoljena i da će zločince stići najstroža kazna.

"Prvi put je podignuta optužnica za ovaj zločin u Srbiji. Izgubila sam supruga i sina zauvijek, ali očekujem da će na kraju biti donesena adekvatna presuda koja će biti neka vrsta satisfakcije za našu porodicu", rekla je Vukovićeva Srni.

Prema njenim riječima, presudom za ovaj zločin porodica bi konačno našla smiraj i bila bi poslata poruka cijelom svijetu da se ovakvo zlo više nikada nikome ne smije ponoviti.

Vukovićeva se prisjetila da nije bila u izbjegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti za vrijeme bombardovanja, već se dan ranije sa kćerkom nalazila u mjestu Kola kod Banjaluke.

Ona je navela da se, prema kazivanju svjedoka iz kolone, bombardovanje dogodilo oko podneva, kada je njen suprug Krstan vozio kamion sa konzervama za izbjeglice, a sa njim su tada bili sin Darko, svekar i kum.

"Jedni ljudi iz kolone su rekli da su vidjeli avion kada je preletio iznad kolone, a zatim se vratio i započeo bombardovanje, u kome su poginuli moj suprug i sin", istakla je Vukovićeva.

Ona je naglasila da danas, 27 godina nakon izbjeglištva, sa kćerkom teško živi u Apatinu, kao podstanar, ali se nada da će joj vlasti Srbije pomoći u građevinskom materijalu da konačno sagradi krov nad glavom.

"Mučim se svakako, kćerku sam uspjela nekako da školujem, čekam pravdu za svoju porodicu i za sav izbjegli i napaćeni srpski narod iz Republike Srpske Krajine", poručila je Vukovićeva.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna kod Novog Grada u Republici Srpskoj.

Na Petrovačkoj cesti, između Bosanskog Petrovca i Ključa, avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva "mig 21" je 7. avgusta 1995. godine bombardovao izbjegličku kolonu Srba iz Republike Srpske Krajine i tada je poginulo devet civila, među kojima četvoro djece i dvadesetjednogodišnja djevojka, dok je oko 50 teže ranjeno.

Poginuli su Darinka Drča /1927/ i njeni unuci Jovica Drča /1989/ i Mirjana Dubajić /1974/, svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, Nevenka /1984/ i Žarko /1986/, djeca Spase Rajića iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković /1951/, rođen u Han Kolima kod Banjaluke i njegov sin Darko /1982/, rođen u Bihaću, obojica su živjela u Donjem Lapcu, te Branko Stjelja /1923/ i njegov sin Mirko /1961/, iz Nadina kod Benkovca.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

U akciji "Oluja" u avgustu 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba, a poginulo je i nestalo njih 1.877, od kojih je 65 odsto civila.

Akcija je počela 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije na Baniju, Liku, Kordun i sjevernu Dalmaciju, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм