Sve za NATO

Makedonija promijenila ime, prihvaćeni zahtjevi albanske BESE

  • 11.01.2019. 20:22

Makedonsko Sobranje je s 81 glasom "za", ni jednim protiv ni uzdržanim, usvojilo ustavnu promjenu kojom je država u skladu s Prespanskim sporazumom promijenila ime.

Dvotrećinskom većinom usvojena je ustavna promjena kojom je Makedonija promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija.

Poslanici VMRO-DPMNE nisu učestvovali na ovom glasanju, kako je i u četvrtak najavio lider ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da sa promjenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je riječ o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci. 

"Jeste, ja sam promijenio stav po pitanju promjene ustavnog imena i ustava države, ali mijenjanje stavova donosi progres i po cijenu političke karijere", istakao je Zaev. 

On je kazao da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postići bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO. 

Ispred makedonskog Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmjena bilo je nekoliko stotine demonstranata. 

Sjednica je bila odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione stranke BESA kojim je zahtijevano da se obriše riječ „makedonsko“ u dijelu državljanstva kod etničkih Albanaca. 

Ipak je danas popodne postignut sporazum između makedonske vlade i poslanika iz redova BESA da u dijelu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji „makedonsko“, na albanskom, u prevodu, „iz Makedonije“, dok na engleskom „macedonian“. 

Time je, kako navode u zajedničkom saopštenju, obezbeđena skupštinska većina za izglasavanje ustavnih amandmana. 

"Potvrđujemo da formulacija 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije' ostaje ista, a pritom je prihvaćen amandman na Ustav kojim se potvrđuje 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije' i dodatno se pojašnjava kako će formulacija glasiti za građane albanske nacionalnosti, što će biti precizirano zakonom", navodi se u saopštenju. 

Istovremeno, prihvaćen je amandman BESE kojim se potvrđuje da Republika vodi podjednako računa za dijasporu svih građana Makedonije u dijaspori. 

Dodatno, prihvaćen je prijedlog BESE da se u zakon unese da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.

Odluka o promjeni ustavnog imena Makedonija je bila posljednji uslov Grčke na putu Makedonije ka učlanjenju u NATO i otpočinjanju pregovora sa Evropskom unijom. 

Prespanski sporazum u cijelosti će stupiti na snagu nakon njegove ratifikacije u grčkom parlamentu i nakon ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, takođe u parlamentu Grčke. 

Ovom odlukom makedonskog Sobranja okončan je 27. godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti.

 

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.