Предсједник црногорске Скупштине

Мандић: Не гласати за резолуцију о Сребреници

  • Извор: СРНА
  • 30.04.2024. 17:03

Предсједник црногорске Скупштине Андрија Мандић упозорио је да би се Црна Гора гласањем за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН нашла међу оним који би покушали неосновано наметнути колективну кривицу српском народу за геноцид који се, према суду највећих свјетских стручњака, није десио и истакао да би то било не само неприхватљиво, већ и морално неодрживо.

Мандић је рекао да очекује да ће премијер Црне Горе Милојко Спајић пажљиво процијенити ситуацију и водити рачуна о виталним интересима земље и народа који живе у њој, те најавио да ће по његовом повратку из Берлина хитно иницирати разговоре са њим, али и са цијелом парламентарном већином како би постигли договор који ће бити прихватљив за све.

Он је навео да не вјерује "да Спајић може прихватити да је сав српски народ геноцидан јер би то значило пресуду и свим Србима у Црној Гори".

Црна Гора ће подржати резолуцију о Сребреници

Црна Гора ће подржати резолуцију о Сребреници

Мандић је навео да охрабрује то да је посланички клуб Покрет Европа сад већ саопштио да не прихвата да читав један народ буде окривљен за геноцид, те истакао да такв став поздравља јер су управо највећи свјетски, а нарочито јеврејски ауторитети по питању геноцида утврдили да се злочин у Сребреници не може третирати на тај начин.

"Црна Гора да није имала поштовање, традицију, свој понос и достојанство, данас не би ни постојала. Гласањем за резолуцију, Црна Гора би окривила цијели српски народ", написао је Мандић на друштвеној мрежи "Икс".

Мандић напомиње да није чуо да је Спајић саопштио да ће Црна Гора подржати резолуцију УН о Сребреници.

"Истина је да је то саопштио његов саговорник из Берлина, али оно што мене и цијелу јавност Црне Горе интересује јесте шта о томе мисли премијер Спајић. Знам да му није лако. Велике силе притискају мале земље, а оне по неписаним правилима геополитике морају да `слушају`. Нажалост, то је данашњи `праведни` међународни поредак", истакао је Мандић.

Да ствар буде тежа, указује Мандић, црногорски премијер се не суочава само са притиском споља, већ и изнутра.

"Чак смо имали и реакцију предсједника Црне Горе Јакова Милатовића који констатује да Црна Гора `има своје ставове` о овом питању, претпостављам, да жели да подсјети на раније усвојену Декларацију у Скупштини Црне Горе. Од тада па до избора предсједника Црне Горе много тога се десило, а не смије се заборавити да је српски народ одлучио управо те изборе", навео је Мандић.

Он указује да би пресудити великом дијелу свог народа било не само неприхватљиво, већ и морално неодрживо.

"Истински сматрам да Спајић не мисли да су Срби геноцидан народ, јер не видим зашто би потписивао коалициони споразум о сарадњи са представницима наводно `геноцидног народа`. Као што сам на почетку рекао по Спајићевом повратку из Берлина хитно ћу иницирати разговоре са њим, али и са цијелом парламентарном већином како би постигли договор који ће бити прихватљив за све. Морамо гледати у будућност, а не константно отварати ране из прошлости", поручио је Мандић.

Пратите нас и путем Вибера