Predsjednik Nove srpske demokratije

Mandić: Njegoševa vidovitost misli premašuje današnjeg čovjeka

  • Извор: СРНА
  • 13.11.2022. 18:28

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić u čestitki povodom NJegoševog dana, istakao je da ono što je Petar Petrović Drugi NJegoš uradio za Crnu Goru predstavlja najbolju narodnu promociju kulture, pismenosti i duhovnosti za sva vremena.

"NJegova vidovitost misli premašuje današnjeg čovjeka", napisao je Mandić na "Tviteru", ističući da je ovo važan datum koji je zasluženo postao državni praznik kulture.

"Da je Crna Gora podarila Srpstvu samo NJegoša, a dala je mnoge velikane, učinila je i previše za svoju istoriju. Zato se ona mora i dodatno odužiti ovom gorostasu koji je istovremeno bio poglavar naroda, duhovni pastir i pjevač narodne slave i junaštva", naglasio je Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta.

On je dodao da je dugo NJegoš srozavan od prošle vlasti u Crnoj Gori jer su se bojali njega i njegovog djela.

"On je sudbinu naroda osjećao kao svoj lični doživljaj, kroz vaseljensku borbu protiv Zla, gdje istrajnošću Dobro uvijek pobjeđuje. Ta zavjetna misao nas i dalje opominje", naveo je Mandić.

U Crnoj Gori danas se prvi put obilježava NJegošev dan - crnogorski Dan kulture i državni praznik, čime je velikan srpske književnosti i istorije dobio posebno mjesto.

Najveći srpski pjesnik Petar Drugi Petrović NJegoš, crnogorski vladar i vladika, čija je kruna stvaralaštva spjev "Gorski vijenac", rođen je na današnji dan 1813. godine.