Podgorica

Molitveno sjećanje na mitropolita Amfilohija

  • Извор: СРНА
  • 28.02.2022. 15:28

U kripti Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici održano je molitveno sjećanje na blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija pod nazivom "Đedo", u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, Crkvene opštine Podgorica i Srpskog pjevačkog društva "Svetosavnik".

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije na početku se prisjetio stare jelinske mudrosti koja čovječiju sreću povezuje sa njegovim krajem.

- Ako mu je kraj dobar, onda se za toga čovjeka može reći da je bio srećan - rekao je mitropolit Јoanikije.

Prema njegovim riječima, blaženopočovši mitropolit Amfilohije cijelog života nosio je krst i obasjavala ga je svjetlost vaskrsenja.

- Zato je i njegova sahrana ličila na vaskrsenje. Dočekao ga je Vaskrsli Hristos u njegovoj smrti i to je bila njegova konačna pobjeda - rekao je mitropolit Јoanikije.

On je dodao da je mitropolit Amfilohije bio borac, dinamična ličnost i veliki pokretač, a Njegoševi stihovi posvećeni Karađorđu /"diže narod, krsti zemlju"/ mogu se odnositi i na njega.

- Ono što ga je stalno pokretalo bila je neposustala budnost, ogroman trud, vizija za realnost, prošlost i budućnost naroda. Osim njega, to je pokretalo i veliki broj njegovih saslužitelja i saradnika - rekao je mitropolit Јoanikije.

On je objasnio je da su litije posebne crkvene svečanosti koje dočaravaju veličinu nekog praznika, a u Crnoj Gori su bile znak obnove, počevši od prve litije sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Osvrnuo se i na litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, govoreći da je narod spriječio veliko bezakonje koje se spremalo i Crkvi i narodu, jer su oni u stvari jedno.

O upokojenju mitropolita Amfilohija rekao je da je bila blažen i srećan kraj jednog mučenika koji se raspinjao za svoj narod, koji će za svoje trudove biti nagrađen vijencem pravde i slave Božije.

- Njegova sahrana bila je slika vaskrsenja i slika svih njegovih zasluga i trudova, onoga što je on činio za obnovu Crne Gore, za obnovu duše, vjere, časti i poštenja - zaključio je mitropolit Јoanikije.

Književnica Milica Bakrač iz Nikšića recitovala je nekoliko pjesama posvećenih mitropolitu Amfilohiju.

Živojin Rakočević iz Gračanice otpočeo je svoje izlaganje rekavši da je prva Njegoševa riječ Bog, a druga Kosovo.

- Mitropolit je bio na istom putu. Njegova treća riječ bila je Lovćen, a četvrta Јasenovac. To su bile temeljne tačke njegovog života i djelovanja - naveo je Rakočević.

Hor "Svetosavnik", pod dirigentskom palicom Ratke Vujačić, izveo je kompozicije "Oče naš", "Svjati Bože", "Pjesmu mitropolitu Amfilohiju", "Pred ikonom Svetog Save", "Crven cvete", "Suza Kosova" i "Radosti moja-Hristos voskrese".

Stihove Matije Bećkovića govorila je Јovana Rovčanin.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.