Dalmacija

Muškarca ugrizao poskok: Kako se zaštiti od ovih otrovnica

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 13.05.2023. 12:02

Toplo vrijeme u Dalmaciji iz zimskog sna izmamilo je zmije, među kojima dakako i poskoke, stoga se svi koji provode vrijeme u prirodi pozivaju na pojačani oprez, naročito berače šparoga.

Dugopoljci Ivan i Mirko bave se upravo tom aktivnošću a njima je, kako kažu, poskok domaća životinja.

"Ja sam svaki dan u prirodi, u berbi šparoga, i često ih vidim. Ja sam tvrđi od njega, jači od njega. Ne bojim se, kažem mu dobar dan i doviđenja", našalio se Ivan Balić.

Njegov komšija Mirko Dodoja istakao je kako je to područje poskocima stanište od pamtivijeka.

"Da ga ne bi ugazio nogom, gurneš ga štapom i makneš dalje. Neka ide svako svojim putem" prenosi HRT.

Najotrovnija zmija Evrope ove je godine u splitsko-dalmatinskoj županiji već pokazala zube. Poskok je ujeo čovjeka iz opštine Trilj, koji je na nervoznog gmizavca naletio berući šparoge.

Dr Dragan Ledina iz Klinike za infektologiju KBC-a Split otkrio je da je poskok muškarca najvjerovatnije ugrizao za ruku.


Čiča lupao nepropisno parkirane automobile

Čiča lupao nepropisno parkirane automobile

"Dobio je antiserum protiv ujeda zmija otrovnica i zadržan je par dana na liječenju u našoj klinici", rekao je.

Ledina ističe da ove godine u Hrvatskoj, za razliku od prošlih nekoliko, seruma ima dovoljno. Uvezen je iz Bugarske, ali do kraja bi godine mogli imati i domaćeg.

Građane svejedno moli za oprez za vrijeme kretanja Dalmatinskom zagorom. Savjetuje da se nosi štap, propisanu odjeću, ali i rukavice koje smanjuju vjerovatnoću da veća količina otrova uđe u organizam.

A pomaže i da se zna prepoznati najpoznatija otrovnica. Poskok ima špičasti rep i glavu s roščićem, dužine je oko 70 centimetara, ali moguće je pronaći jedinke i duže od metra, opisao je Mirko Dodoja, piše "Vecernji.hr".

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина