Hrvatska

Najezda afričkih skakavaca kod Drniša

  • Извор: СРНА
  • 10.06.2022. 08:32

Rojevi skakavaca posljednjih dana opsijedaju polja, okućnice i puteve i uništavaju sadnice povrća u drniškom selu Štikovo, podno planine Svilaje u Hrvatskoj.

Mještani kažu da se u Štikovo vraćaju već četvrtu godinu u ovo doba i svaki put ih je sve više, te napadaju sadnice povrća.

Stručnjaci kažu da je riječ o prirodnoj pojavi i skakavcu afričkog porijekla koji se odomaćio u Hrvatskoj i godišnje razvija izuzetno veliku populaciju insekata, ali se ne smatraju invazivnom vrstom, prenose hrvatski mediji.

Aleksandar Mešić iz Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu naveo je da je riječ o marokanskom skakavcu i da se u narednim godinama može očekivati još više takvih situacija zbog toplijih zima usljed klimatskih promjena.



(Foto: HRT)


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм