Странци незадовољни услугом

Напад чешких туриста на Хрвате због цијена: "Пиво вам је скупље него у Њемачкој"

  • 16.07.2025. 12:25

Хрватска је деценијама омиљена љетња дестинација за већину Чеха, али међу локалним становништвом они немају баш ласкав надимак.

Због тога што на одмор долазе пуни конзервиране хране из домовине, Хрвати су их прозвали ''паштикаржи'' (паштетари) – изразом који потиче од ријечи ''паштета'' и користи се као погрдан назив за туристе који избјегавају да троше новац у локалним ресторанима.

Иако би се могло помислити да је тај стереотип данас, 2025. године, ствар прошлости, многи Хрвати се с тим не слажу.

''Да, управо тако замишљамо просјечног Чеха и морам да кажем да већина и даље одговара тој слици'', рекао је Ивица, власник ресторана из Сплита.

Спавала са будистичким монасима и изнудила од њих више од 10 милиона евра

Спавала са будистичким монасима и изнудила од њих више од 10 милиона евра

Ни његов колега Анте није био блажи:

''Не волим превише Чехе, код мене су на листи приоритета доста ниско, па кад могу, дајем предност рецимо Њемцима, Аустријанцима или Холанђанима. Некад дођу и само сједну за сто без питања. Онда им јасно дамо до знања да нису добродошли, тако што их, рецимо, игноришемо''.

Анте додаје да од стола за којим сједе Чеси заради и до дупло мање него кад ту сједе други гости. Такође се пожалио и на бакшиш који остављају – често не прелази ни 10%, што се у Хрватској сматра минималним.

Чеси су, осим надимка ''паштикаржи'', међу Хрватима познати и као ''пивождери''. Али пошто је цијена овог омиљеног напитка на неким мјестима нарасла и до 6 евра, Чесима то нимало не прија, па то гласно коментаришу у ресторанима. Због тога власници угоститељских објеката више и не циљају на ову клијентелу, већ радије дочекују туристе из других земаља.

Продуцент популарног такмичења и њен супруг пронађени мртви

Продуцент популарног такмичења и њен супруг пронађени мртви

Чеси позивају Хрвате да преиспитају свој приступ

Чешки туристи се, међутим, бране и позивају домаћине да преиспитају свој приступ и политику формирања цијена, јер ситуација постаје неподношљива, пише даље миx24.цз.

''Разговарали смо и са Немцима који су очајни због тога колико је овдје поскупила храна у ресторанима. Навикли су да једу напољу, али то сада једноставно више не могу да приуште. То заиста нису очекивали'', рекао је Јан из Бероуна и додао да су по његовом мишљењу највише поскупили морски плодови.

Ни пиће не пролази много боље.

''Пиво у просјеку кошта око 5 евра, некад и више. То је скупље него у Немачкој, а овде је то стандард – јефтиније готово да не постоји. Дјелује скоро као да су се угоститељи договорили и да вјештачки држе цијене високо'', описао је стање на Јадрану и закључио да су више цијене вјероватно само још у Француској и Данској, преноси Блиц.


Пратите нас и путем Вибера