Obratila se medijima

Nasilje u ordinaciji: Splićanki na gastroskopiji razbili zube!

  • Izvor: Agencije
  • 25.11.2022.10:23

Spikerici HRT-ovog Radija Dubrovnik Mariji Laptalo u KBC-u Split su na pregledu želuca endoskopskim ultrazvukom (EUS) djelimično izbijena dva prednja zuba, a aparatom za pretragu naneseno je i više povreda usne duplje.

Nakon što je prebrodila prvo stanje šoka od svega što je, tvrdi, u splitskoj bolnici doživjela, s cijelom se pričom obratila redakciji UNE, prilažući fotografije povreda.

Nasilje u ordinaciji

"Prijateljice su bile sa mnom, prestravile su se kad sam izašla iz ordinacije. Cijeli dan sam plakala, a onda sam zaključila da se za ovo mora znati. Bolujem od dvije hronične bolesti i posjeta doktoru mi nije nikakvo čudo, ni rijetko, a doživjela sam i neugodnosti. Ovako nešto nisam mogla ni sanjati. Osjećam se silovano, nemam bolje riječi", kaže Laptalo.

Prema njenim riječima, na EUS ju je uputilo gastroenterolog iz Dubrovnika, gdje je zbog hroničnog gastritisa nekoliko puta rađena gastroskopija.


Ovoga puta se obratila ljekaru zbog vidljive mase, činilo se da treba isključiti malignu bolest stomaka, pa je naložio zahvat koji se ne radi u Dubrovniku.

"Upozorena sam da ta pretraga traje nešto duže nego obična gastroskopija i da je cijev deblja, pa sam očekivala da će me posebno pripremiti, možda i dati narkozu. Gastroskopiju su mi bez sedacije radili nekoliko puta, ali to traje pet minuta, što nije problem izdržati. Trideset, četrdeset minuta, koliko je ovo otprilike trajalo, sasvim je nešto drugo. U svakom slučaju, očekivala sam razgovor i pripremu za pregled", kaže Laptalo.


Na splitskom Zavodu za gastroenterologiju ju je dočekala jedino medicinska sestra koja je, tvrdi, jedva razgovarala s njom. 

"Nakon nekog vremena je u ordinaciju ušao doktor na čijoj je košulji pisalo dr. Bratanić i još neki jako mladi doktor, vjerojatno specijalista. Niko mi se nije predstavio, niti su mi se obratili. Uzeli su nalaze, nakon čega je dr. Bratanić izrazio iznerviranost što sam uopšte tu i što im se šalju 'čvrge' ili kvrge od 13 mm, nisam ga dobro razmjela", kaže Laptalo.

Dodaje da je u jednom  momentu komentarisala da je to na početku bio polip koji se razlio na zahvatu, a on mi je odgovorio da nemam nijedan nalaz. 

"Rekla sam da je tu sve i da samo pregleda dokumentaciju, ali on je i dalje stajao okrenut leđima i tvrdio da nema ničeg. Nakon nekog vremena, tražila sam da mi da papire i pokazala ovom dr. Brataniću sve te nalaze. Niko ništa nije odgovorio", priča Laptalo.

Kaže da joj je medicinska sestra dala injekciju, od koje nije osjetila ništa.

U gastroskopiji se u usta bolesnika postavlja usnik koji je potrebno lagano prihvatiti zubima i koji služi kao zaštita bolesnikovih zuba, ali i endoskopskog aparata koji izgleda kao tanko crijevo koje se provlači kroz pacijentov jednjak, želuca i dvanaestopalačnog crijeva. 

U četrdesetak minuta doktor je, prema riječima Laptalove, neprekidno naglo pomicao crijevo u svim pravcima, komentarisao “čvrgu” ili kvrgu koju on sad mora pregledavati i nije reagovao ni kada je vidio krv.

Osjetila krv i komadiće zuba

"U jednom sam trenutku osjetila krv i neke komadiće pod usnom, ali nisam znala je li to komad usnika ili šta. Kad je prestao, shvatila sam da mi je potezanjem crijeva odlomio dva prednja zuba”, kaže Laptalo.

Specijalista je nakon pretrage napustio ordinaciju i Laptalo je ostala sa sestrom i dr. Bratanićem koji joj je okrenuo leđa i pisao nalaz. Tada je, još u šoku, kazala da su joj pukli zubi.

"Doktor se nije ni okrenuo, a sestra je na to samo kazala da joj nisam izgledala kao da mogu toliko podnijeti", kaže. 

Pomenuti doktor se, saznajemo, zove dr. Andre Bratanić.

Direktoricu KBC-a Split dr. Julija Meštrovića pitali su hoće li provesti unutrašnju kontrolu nad postupanjem doktora i sestre ovom bizarnom slučaju, a odgovor će biti objavljen čim ga dobiju.

U međuvremenu je Laptalo dobila citološki nalaz koji govori da su analizom punktata tvorbe u abdomenu nađene "akumulacija ćelija sluzokože, nekoliko ćelija skvamoznog epitela, elementi krvi i sluz", što otvara i pitanje je li uopšte napravljena analiza tvorbe zbog koje je pacijentica upućena na pregled.

(UNA)

Tagovi: