ATV

Isplivali dugovi

Nastavlja se hajka na imperiju: Na udaru hotel sestrića Mila Đukanovića

  • Извор: вијести.ме
  • 07.04.2023. 17:03

Preduzeće "DP Hotel Facility" u vlasništvu Edina Kolarevića, sestrića odlazećeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, tužilo je Investiciono-razvojni fond (IRF) tražeći isplatu 315.000 evra zbog raskinutog ugovora o reprogramu kredita od pet miliona.

Prema dokumentaciji u koju "Vijesti" imaju uvid, Kolarević je kasnio sa otplatom kredita kojeg je dobio 2018. godine za izgradnju luksuznog rizorta kod Kotora. Zbog toga je nova uprava IRF-a, na čelu sa izvršnom direktorkom Irenom Radović i predsjednikom Odbora direktora Velizarom Kaluđerovićem, koja je preuzela fond početkom 2021. godine, odbila njegov zahtjev da ranije odobreni reprogram ostane na snazi.

Vučić: Smiješne priče da sam uz pomoć Rusije srušio Đukanovića

Vučić: Smiješne priče da sam uz pomoć Rusije srušio Đukanovića


Bivši Odbor direktora IRF-a, na čijem je čelu bio Zoran Vukčević, 16. februara 2018. godine odobrio je dugoročni kredit za finansiranje izgradnje hotela i tri depadansa, firmi "DP Hotel facility Kotor", čiji je vlasnik Kolarević preko preduzeća "Serzman Incorporated", a shodno kreditnoj liniji IRF-a "Program kreditiranja početnika u biznisu-start up".

Kredit od pet miliona evra odobren je na period od 135 mjeseci, uz grejs period od pet mjeseci i kamatu od 4,17 odsto godišnje. Nakon toga, potpisana su četiri aneksa ugovora o kreditu, kojim su Kolareviću obezbjeđeni povoljniji uslovi za vraćanje zajma, između ostalog i reprogram.

Oglasio se Đukanović nakon ostavke: Imali smo dugu raspravu

Oglasio se Đukanović nakon ostavke: Imali smo dugu raspravu


Iz IRF-a su u odgovoru na tužbu ukazali da je posljednjim aneksom ugovora "DP Hotel Facility" produžen rok otplate i grejs period za 24 mjeseca, s tim da se preostali dospijeli dug do dana realizacije reprograma kapitalizuje na glavni dug. Aneks je, kako su naveli iz IRF-a, zaključen u "međuprostoru" nakon što je Vlada Zdravka Krivokapića razriješila tadašnji odbor direktora IRF-a i imenovala novi.

Nova uprava IRF-a je zbog neispunjavanja obaveza, odnosno kašnjenja otplate kredita, aneks stavila van snage i na taj način ukinula povoljnosti za "DP Hotel Facility", što je bio razlog kompaniji Kolarevića da pokrene tužbu.Milo Đukanović podnosi ostavku

Milo Đukanović podnosi ostavku


Kolarevićev advokat Igor Martinović tužbom traži da reprogram kredita ostane na snazi, kao i da sud donese privremenu mjeru zabrane aktivacije i realizacije svih instrumenata obezbjeđenja kredita. Kolarevićeva firma traži i naknadu štete od 315.000 evra, odnosno iznos koji će biti preciziran nakon vještačenja, jer je, kako se navodi u tužbi, izgubio pravo na subvencionisanje kamate predviđeno trećim paketom Vladinih socioekonomskih mera.

IRF: Tužba je neosnovana, Kolarević nije na vrijeme plaćao rate

Ovaj tužbeni zahtjev iz IRF-a u cijelosti smatraju neosnovanim, a u odgovoru na tužbu su ukazali da Kolarevićeva firma nije na vrijeme plaćala dospjele rate. Oni su naglasili da je "DP Hotel Facility" od ukupno 14 obaveza predviđenih posljednjim aneksom, ispunio samo jednu, zbog čega su se stekli uslovi za njegov raskid. Uz to je naglašeno i da je "DP Hotel Facility" dobio višemilionski kredit, pod izuzetno povoljnim uslovima, odobren nepuna dva mjeseca nakon što je Kolarević osnovao preduzeće, umjesto kredit do 50.000 kako predviđaju akti IRF-a.

Kolarević je u Dobroti kod Kotora izgradio luksuzni hotelski kompleks "Allure Palazzi Kotor Bay," vrijedan oko 20 miliona evra. Rizort je otvoren u junu 2018. godine, pod brendom Karisma Hotels & Resorts, a čine ga dvije velike zgrade i deset vila.


Ko je Blažo - sin Mila Đukanovića: Bogatiji od oca, dobio ime po čukundjedu četniku

Ko je Blažo - sin Mila Đukanovića: Bogatiji od oca, dobio ime po čukundjedu četniku


Međutim, kako je navedeno u odgovoru IRF-a na tužbu, Kolarević je u drugoj polovini 2018. godine raskinuo ugovor sa Karismom, a nije obezbijedio zaključenje novog ugovora o vođenju poslova sa međunarodnim operaterom, što je bio obavezan, niti je o tome obavijestio IRF. Budući da je kreditni zahtjev prelazio limit od 50.000 evra, koji je definisan kreditnom linijom, prihvaćen je Ugovor o vođenju poslova preduzeća zaključen sa "Karisma Hotels Management Montenegrom" i "Serzman Incorporatedom", kao izvor bonitetnog jemstva i predstavljao je otplatni potencijal za zaduženje, piše u izvještajima IRF-a.

Traže da se spisi upute tužilaštvu

Po ovoj parnici juče je u Privrednom sudu održano ročište, na kojem je advokatica IRF-a Marija Radulović od postupajućeg sudije Faruka Mušovića tražila da prekine postupak i spise predmeta uputi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), o čemu će se odlučivati naknadno.

SDT, dok je njime rukovodio Milivoje Katnić, 2020. godine pokrenulo je istragu protiv kompanija "Serzman Inkorporated" i "DP Hotel Facility" zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i produženog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa. Kako je objasnila Radulovićeva, za ovo je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Zbog turističkog kompleksa stradala stogodišnja hrastova šuma

Kolarević, kako piše u odgovoru na tužbu, nije ispunio obavezu da će kao obezbjeđenje, IRF-u dostaviti ugovor o zalozi na prava i obaveze po osnovu ugovora o zakupu morskog dobra, odnosno plaže sa preduzećem Morsko dobro.

Kolarevićev kompleks je izgrađen na mjestu veće zelene površine uz more u Dobroti, gdje je zbog toga posječena stogodišnja hrastova šuma, što je izazvalo nezadovoljstvo djela javnosti. Nakon odluke državnih organa da investitoru omogući "rehabilitaciju kupališta" koje nije ni postojalo, održani su protesti mještana. Kolarević je planirao da izgradi dvije velike betonske ponte od po 30 metara dužine i između njih naspe šljunkovito-peščanu plažu od oko 110 metara na obalnom putu kroz Dobrotu.

Međutim, kako su "Vijesti" ranije pisale, glavni državni arhitekta Dragan Vuković u oktobru 2020. je odbio zahtjev Kolarevića za davanja saglasnosti na spoljni izgled privremenih montažnih, demontažnih i pokretnih objekata za potrebe uređenja hotelskog kupališta u Dobroti. Bivša uprava IRF-a je plažu aneksom ugovora izuzela iz sredstava obezbeđenja.


(MONDO)