Prvi napad hrvatskih specijalaca na krajiške Srbe

Navršila se 31 godina od "krvavog Uskrsa" na Plitvicama

  • Извор: СРНА
  • 31.03.2022. 21:37

Prvi napad hrvatskih specijalaca na krajiške Srbe izveden je na današnji dan prije 31 godinu na Plitvičkim jezerima, a taj događaj, poznat kao "krvavi Uskrs", bio je prvi oružani sukob na tlu tadašnje Јugoslavije.

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" u saopštenju za javnost objašnjava da je uvod u sukob, koji se dogodio 31. marta 1991. godine na Plitvicama, bila neustavna odluka Hrvatske o prestanku važenja tadašnjih saveznih zakona i o razdruživanju od Јugoslavije.

"Veritas" podsjeća da je na tu odluku, donesenu u februaru 1991. godine, ondašnja Srpska Autonomna Oblast /SAO/ Krajina odgovorila Rezolucijom o razdruživanju od Republike Hrvatske.

"Krajiški Srbi su 25. marta organizovali `miting istine` na Plitvicama sa zahtjevom da Nacionalni park `Plitvička jezera` ostane u sastavu SAO Krajine", navodi "Veritas".

Iz ovog centra napominju da su dva kasnije na ulazima u Nacionalni park "Plitvička jezera" istaknute srpske i jugoslovenske zastave, dok su 29. marta "martićevci" iz Knina zauzeli zgradu Nacionalnog parka.

- U ranim jutarnjim časovima 31. marta, iz Zagreba je prema Plitvicama, s nekoliko autobusa, kombija i privatnih vozila, te jednim transporterom, krenula kolona od oko 400 hrvatskih specijalaca - podsjeća "Veritas".

Hrvatske oružane snage su na Plitvička jezera krenule da, kako su tada navele, uvedu ustavnopravni poredak na području Nacionalnog parka.

U "Veritasu" ukazuju da se dio hrvatskih specijalaca kamuflirao u turiste s namjerom da izvrše "prepad iznutra" na krajiške teritorijalce i "martićevce".

Međutim, Srbi su očekivali napad, pa su u zasjedi sačekali hrvatske specijalce.

Pucnjava je, kako kažu u "Veritasu", počela na katolički Uskrs između 6.00 i 7.00 časova, a brojčano nadmoćniji hrvatski specijalci, uz pomoć onih kamufliranih u goste, uspjeli su da zauzmu hotele i do podneva uspostave kontrolu nad nacionalnim parkom.

- Dalju eskalaciju sukoba spriječila je ЈNA, koja se između suprotstavljenih strana postavila kao "tampon zona" - podsjeća "Veritas".

Na hrvatskoj strani poginuo je specijalac Јosip Јović /22/, a ranjeno je dvadesetak učesnika napada na Srbe na Plitvicama.

Na srpskoj strani stradao je teritorijalac Rajko Vukadinović /32/ iz Korenice, dok ih je 17 zarobljeno.

"Oni su zbog pogibije `redarstvenika` krvnički prebijani sve do njihove razmjene 13. avgusta 1991. godine", ističe "Veritas".

Oni napominju da mnogi smatraju da je sukob na Plitvicama od 31. marta 1991. godine bio početak rata u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog vijeka.

Tog dana pravoslavni vjernici su slavili Cvijeti, a katolici Uskrs, zbog čega su mediji ovaj događaj i nazvali "krvavi Uskrs"

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм