Podgorica

Njemački mediji: Ako car Milo izgubi, čekaju ga nezgodna vremena

  • Извор: Агенције
  • 21.03.2023. 19:04

Crna Gora je pred istorijskim zaokretom, a "Mila Đukanovića čekaju nezgodna vremena: ako taj car sklon biznisu izgubi imunitet, vjerovatno mu prijete nove istrage zbog zloupotrebe moći i korupcije", piše berlinska štampa, prenio je "Deutsche Welle".

"Opušteni pobjednici izgledaju drukčije", opisuje berlinski "Tagesspiegel" obraćanje crnogorskog predsjednika nakon prvog kruga izbora u nedjelju.

Navodi se da je "vječni regent" Milo Đukanović sa "slatkokiselim osmijehom docirao o još mogućoj pobjedi", prenosi DW.

"Tagesspiegel" ocjenjuje da će u drugom krugu favorit biti izazivač Jakov Milatović (37).

"Raniji ministar ekonomije i kandidat pokreta Evropa sad može da računa na lavovski dio glasova kandidata koji su ispali u prvom krugu", piše "Tagesspiegel".

Dodaje se da se Đukanović nadao duelu s Andrijom Mandićem, protiv kojeg bi još imao realne šanse u drugom krugu 2. aprila.

"Berliner Zeitung" piše da su "srpski i crnogorski nacionalisti ostali bez goriva za političke igrice". Građani umjesto toga povjerenje daju Evropi sad i time nekoj vrsti "ekonomskog populizma" koji obećava bolji život odmah.

"Političar sa najdužim stažom u Evropi Milo Đukanović kroz dvije sedmice bi mogao da ode u političku penziju", dodaje se u tekstu.

"Neues Deutschland" piše da je "Đukanović dugo važio za garanta puta na Zapad, zbog čega mu je tolerisano zavlačenje ruku u državnu kasu".

List navodi da sa Milatovićem na scenu stupa nova generacija političara.

"Nimalo ne zaostaje za Đukanovićem u evropskim ambicijama, naprotiv. Milatović kritikuje sveprisutnu korupciju Demokratske partije socijalista i predstavlja je kao balvan na evropskom putu. Milatović bi bio jednako dobrodošao u Briselu, Berlinu i Vašingtonu", navodi "Neues Deutschalnd".

"Tageszeitung" prenosi da su oba kandidata u drugom krugu "prozapadna".

"Već sada je jasno da će Crna Gora ostati u NATOu i, nakon svih ovih godina kandidatskog statusa, ponovo ozbiljno raditi da konačno bude primljena u EU. Za to su izgledi povoljniji nego ranije", prenosi "Tageszeitung".

U tekstu se dodaje da se za Đukanovića, "uprkos svim zaslugama za nezavisnost Crne Gore, lijepi etiketa da je odgovoran za korupciju", pa je zato Milatović "favorit civilnog društva, lijevih i zelenih snaga, manjina i prozapadnih Srba".

Državna izborna komisija Crne Gore utvrdila je na sjednici u Podgorici privremene rezultate predsjedničkih izbora prema kojima je kandidat DPSa Milo Đukanović osvojio 35,37 odsto glasova, a kandidat "Evrope sad" Jakov Milatović 28,92 odsto.

Po ovim rezultatima, Đukanović je osvojio 119.673 glasova, odnosno 35,37 odsto od ukupnog broja birača koji su u nedjelju izašli na glasanje, a Milatović 97.858 glasova ili 28,92 odsto.

Njih dvojica ušli su drugi krug predsjedničkih izbora, koji će biti održani 2. aprila.


(Deutsche Welle)

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.