Hrvatska

Obilježavanje dana sjećanja na Jadovno

  • 24.06.2021. 07:43

U Hrvatskoj će danas biti obilježen Dan sjećanja na Jadovno 1941, odnosno 80 godina od stradanja 38.000 pravoslavnih Srba u kompleksu logora smrti Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ Gospić-Jadovno-Pag.

Obilježavanje Dana sjećanja organizuju Srpsko narodno vijeće /SNV/ zajedno sa Koordinacijom jevrejskih opština Hrvatske, Eparhijom gornjokarlovačkom Srpske pravoslavne crkve i Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Program počinje u 10.30 časova kraj Šaranove jame, gdje će biti služen pomen za žrtve pobijene na tom ili drugim kraškim lokacijama Velebita.

U 11.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca pored centralnog spomenika na Jadovnu, a potom odlazak u uvalu Slana /ostrvo Pag/, najavljeno je iz SNV-a.

Isplovljavanje trajekta iz luke Karlobag prema uvali Slana na ostrvu Pag predviđen je za 13.30 časova.

Nakon završetka komemorativnog programa na mjestu jednog od najsurovijih ustaških logora, obezbijeđen je povratak u luku Karlobag.

Iz SNV-a navode da je iz Zagreba obezbijeđen i prevoz za novinare, a autobus kreće u 5.45 časova sa Glavne autobuske stanice.

Kompleks koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag, poznat i pod imenom Gospićka grupa logora, bio je prvi organizovani likvidacioni kompleks ustaških logora namijenjenih uništenju Srba i Jevreja u tadašnjoj NDH.

Za samo 132 dana postojanja u prvom likvidacionom centru NDH Gospić-Jadovno-Pag stradalo je najmanje 38.000 pravoslavnih Srba.