Beograd

Odgođeno suđenje hrvatskim pilotima za ratni zločin na "Petrovačkoj cesti"

  • Извор: СРНА
  • 26.12.2022. 16:35

Suđenje četvorici hrvatskih pilota optuženih za ratni zločin počinjen na Petrovačkoj cesti u akciji "Oluja" 1995. kada je raketirana kolona srpskih izbjeglica, koje je trebalo da počne danas u Beogradu odgođeno je jer još nema elemenata da se donese odluka da im se sudi u odsustvu.

Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Duruz rekao je da novo ročište nije zakazano i da je suđenje odgođeno do daljeg, dok se ne utvrdi autentičnost saopštenja Ministarstva pravde Hrvatske u kojem navode da se neće postupati po zamolnici Srbije.

"Neophodno je provjeriti autentičnost tog dokumenta, skinutog sa interneta, da bi bila doneta odluka o suđenju hrvatskim pilotima u odsustvu. Sada neće biti zakazivan naredni glavni pretres", rekao je Duruz dodavši da to ne znači da će proći mjeseci dok ne bude zakazan.

On je naglasio da je očekivao da će danas Sudsko vijeće imati odluku o suđenju u odsustvu i da će moći da bude obezbijeđeno da oštećeni budu na glavnom pretresu, prenose beogradski mediji.

Pripremno ročište u postupku protiv hrvatskih oficira optuženih da su avgusta 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, usmrtivši 10 osoba, među kojima i četvoro djece, održano je 16. novembra bez prisustva javnosti.

Srpsko tužilaštvo za taj zločin tereti Vladimira Mikca i Zdenka Radulja, tada komandante vojne avio-baze u Puli, odnosno na aerodromu Pleso, kao i pukovnike Željka Jelenića i Danijela Borovića, komandire 22. i 21 lovačke eskadrile stacionirane na ta dva aerodroma.

Na pripremnom ročištu hrvatskim pilotima koji su sada u sedmoj deceniji života, a kojima će biti suđeno u odsustvu, pročitana je optužnica i predloženi su dokazi.

Prema optužnici odgovorni su ne samo za smrt i ranjavanje više desetina ljudi, već i za njihovo panično bežanje ka Srbiji, uz učvršćivanje odluke da se više ne vraćaju na svoja ognjišta čime je i promjenjen etnički sastav Hrvatske.