Леград

Општина у Хрватској продаје куће за 25 фенинга

  • Извор: Агенције
  • 12.02.2024. 14:38

Општина Леград, која је посљедњих седмица постала позната јавности по пројекту продаје кућа младим породицама за 0,13 евра (око 25 фенинга), већ неко вријеме планира градњу насеља за старије особе у којем би становници имали сву потребну његу, попут геронтодомаћица и медицинског особља.

Начелник општине Леград Иван Саболић потврдио је Хини да планирају етапну градњу насеља у којем би живјеле искључиво особе старије животне доби.

Био би то дом за старије и немоћне особе, али сасвим другачије конципиран од садашњих таквих установа.

Идеја се родила када су схватили да због законских препрека не могу реализовати пројекат пренамјене старе школе у "дневни боравак" за особе којима је потребна стална брига.


Снимали их: Имали полни однос током концерта пред Супербоул

Снимали их: Имали полни однос током концерта пред Супербоул

У многим леградским породицама живе особе о којима током дана није могуће бринути јер су сви укућани на послу.

Општина је стога жељела да старији и немоћни проведу тај дио дана у леградском "дневном боравку", гдје би им геронтодомаћице, медицинско особље и други пружили сву потребну његу.

Након што су морали одустати од тог пројекта, почели су развијати замисао о градњи насеља за старије и немоћне који ће имати сталне станаре, али и оне који би у њему проводили само дио дана.

Саболић истиче да то није могуће реализовати у кратком периоду, требаће године да заживи, па би за почетак купили неколико мањих кућа и тако формирали мало насеље за старије мјештане.

Покаже ли се да пројекат има смисла, општина би откупила неколико хектара земљишта и озбиљније ширила насеље с приземницама.

Због демографске слике касни се с таквим пројектима у Хрватској

Процес би се одвијао етапно, односно према броју захтјева за смјештај старијих и немоћних, а дио насеља био би резервисан и за "дневни боравак".


Скандал: Посланик лежао на улици и псовао

Скандал: Посланик лежао на улици и псовао

Саболић каже како озбиљно размишљају о томе да насеље не буде резервисано искључиво за становнике општине Леград, већ би с временом постало отворено и за кориснике из других жупанија.

"Због демографске слике Хрватске, одавно се касни с таквим пројектима у цијелој земљи", оцјењује Саболић који не види разлога зашто Леград не би био први који ће пресликати пројекте уобичајене у развијеним земљама.

Леград је мирно мјесто с неколико хиљада становника окружено природом, па је тиме погодно за смјештај и квалитетну бригу о пензионерима.

Саболић притом "изазива" остале општине и градове да се придруже трци како би смјештај старијег становништва у Хрватској добио сасвим другачију форму од досадашње.

Каже како му неће бити жао ако их неко с већим прорачуном претекне, важно је да Хрватска заиста постане социјална држава која брине о својим старијим грађанима, преноси "Нет.хр".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.