Podgorica

Otkriven identitet protjeranog ruskog diplomate iz Crne Gore

  • Извор: Б92
  • 08.04.2022. 18:01

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je u četvrtak još četvoro diplomata Ambasade Ruske Federacije u Podgorici za nepoželjne osobe.

Prema saznanjima podgoričke Pobjede, jedan od njih je obavještajac Spoljne obavještajne službe Rusije (SVR) Aleksandar Perišov.

Iz Ministarstva spoljnih poslova saopštili su da je formalna nota o ovoj odluci, u kojoj je naveden rok od sedam dana o napuštanju teritorije Crne Gore, juče uručena ruskom ambasadoru Vladislavu V. Maslenikovu. Pozivajući se na izvor iz vrha vlade, Pobjeda piše da je riječ o nastavku aktivnosti kojim su, kako se navodi, praćene i dokumentovane subverzivne aktivnosti ruskih dipomata.

“Crvena linija je pređena”, rekao je isti izvor podgoričkom dnevniku. Podsjećaju da je Perišov poznat crnogorskoj javnosti zbog navodnog susreta sa predsjedavajućim Skupštine, jednim od funkcionera, kako navode, "proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta Strahinjom Bulajićem, kojem je prisustvovao i ranije protjerani ruski diplomata Viktor Antipin".

Antipin je, kažu, takođe obavještajac SVR, a za nepoželjnu osobu proglašen je 4. marta na osnovu procjene relevantnih crnogorskih bezbjednosnih organa o njegovim aktivnostima, za koje je ocijenjeno da su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima. Tvrdi se da su se Perišov i Antipin sa Bulajićem sastali 20. februara u Danilovgradu, u restoranu „Central lounge bar“, kao i da je njihov susret dokumentovan i proslijeđen vrhu Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Nakon smjene lidera Demokrata Crne Gore Alekse Bečića sa mjesta predsjednka Skupštine, njega je zamijenio Bulajić iz Demokratskog fronta, koji je pod velikim pritiskom da sazove sednicu parlamenta, koja bi trebalo da verifikuje izbor nove tzv. manjinske vlade za čije formiranje je mandat dobio lider Ure Dritan Abazović.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.