Otvorena dokumentacija o Pavelićevim odlikovanjima

  • 05.04.2021. 09:48

Arhiv Vojvodine otvorio je dio dokumentacije Nezavisne Države Hrvatske iz ličnog fonda Slavka Odića, koji se odnosi na odlikovanja koje je ustaški poglavnik Ante Pavelić dodijelio najvišim nacističkim oficirima, članovima svoje vlade, ali i za 129 sveštenika Katoličke crkve, među kojima je i zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

- U obrazloženju odlikovanja Stepincu je navedeno da je odlikovan za "raskrinkavanje neprijatelja u zemlji i inostranstvu - rekao je direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

On je naveo da je Stepinac odlikovan visokim ordenom za zasluge "Veleredsa zvijezdom", a da je primanje tog odlikovanja bila svojevrsna podrška za pokolje koji su se desili nad civilima širom NDH-a, posebno u Јasenovcu.

Kuzmanović je za Večernje novosti rekao da je Pavelić potpisao oko 52.000 odlikovanja, a da je među odlikovanim, nacistički general Vilfred Kajtel, koji je potpisao njemačku predaju Crvenoj armiji i pred savezničkim sudom osuđen na smrt vješanjem zbog ratnih zločina protiv čovječnosti.

Kolajnu za hrabrost, koja nosi njegovo ime Pavelić je neštedimice uručivao i ustaškim nerednicima i domobranima za "hrabro držanje kod poduzetih poduhvata na Kozari u junu 1942. godine".

U tim oparacijama njemačko ustaših snaga protiv partizana 68.000 žitelja Kozare i Potkozarja je deportovano u logore, a ukupan broj civilnih žrtava iznosio je oko 35.000.

Arhiv Vojvodine je knjigu "Ustaška zvjerstva: zbornik dokumenata /1941-1942/" , koju je objavio u saradnji sa IK "Beseda" Eparhije bačke i Arhivom Banjaluke, uz prateće pismo poslao u Vatikan papi Franji.

Тагови: