Hrvatski premijer

Plenković: BiH i Srbija ne mogu da sude hrvatskim generalima i pilotima

  • Извор: СРНА
  • 11.06.2022. 15:31

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da Hrvatska neće dopustiti da BiH i Srbija podižu optužnice protiv hrvatskih generala ili pilota za ratne zločine i da "Hrvatska stoji uz svoje heroje".

Plenković, koji je i lider HDZ-a, tvrdi da Srbija sama sebi daje takozvanu kvaziuniverzalnu nadležnost, da procesuira ljude koji nisu njeni državljani za navodna krivična djela koja nisu počinjena na njenoj teritoriji.

"S obzirom na određene inicijative i zahtjeve koji prema Hrvatskoj dolaze, prošle godine u vezi sa operacijom `Bljesak`, a ove godine u vezi sa operacijom `Oluja`, Hrvatska ne prihvata da Srbija procesuira te ljude", rekao je Plenković na stranačkom saboru.

On je navodi da se Hrvatska "branila u domovinskom ratu".

Viši sud u Beogradu 3. juna 2022. donio je rješenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine na Petrovačkoj cesti i u mjestu Svodna, odnosno za zločine u hrvatskoj akciji "Oluja" iz 1995. godine.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo BiH uputilo je prošle godine Hrvatskoj zahtjev za procesuiranje 14 hrvatskih generala osumnjičenih za ratne zločine počinjene na području Gradiške i Kozarske Dubice tokom vojne operacije "Bljesak" 1995. godine. Hrvatska Vlade je taj zahtjev odbila.


  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина