Plenković: Tezu o statusu BiH sve vrijeme vodi Hrvatska

  • Izvor: n1info.com
  • 23.06.2022.17:08

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je, nakon sastanka vrha država članica EU i Zapadnog Balkana, da je tema BiH Hrvatskoj najzanimljivija, te da je važno imati na umu da je Hrvatska pokrenula tu temu još u martu.

"Hrvatska je više i ranije od bilo koje druge zemlje, vidim sad u zadnjih pet dana da su jako aktivni naši prijatelji iz Slovenije i Austrije, što je, naravno, jako dobro i simpatično, ali u biti cijelu tu tezu o statusu BiH sve vrijeme vodi Hrvatska. Vidim da je Milanović ujutro imao neki pres koja još jednom potvrđuje da je čovjek kompletno neupućen, izolovan, u ono što se zbiva i onda govori stvari koje nemaju veze sa supstancom ni s onim što mi ovdje cijelo vrijeme radimo. A, naravno, borimo se puno više od njega, konstruktivnije, inteligentnije za ravnopravnost Hrvata u BiH, što ćemo činiti i dalje", rekao je Plenković. 

Govoreći o samom sastanku, Plenković je rekao da su na njemu prošli sve teme od interesa za susjedne zemlje Hrvatske.

"Stav Hrvatske je jasan, podržavamo otvaranje pregovora s Albanijom, sa Sjevernom Makedonijom. Što se nas tiče, odmah. Podržavamo, naravno, više i ranije od svih drugih status kandidata za BiH, to smo rekli nebrojeno puta", rekao je Plenković. 

Plenković očekuje da će Hrvatska u isto vrijeme ući i u eurozonu i u Šengen. 

"To je važno za sve one koji danas, kao Milanović, ljudima govore laži da smo bili spremni 2015. Hrvatska je 2015. imala 281 neispunjen kriterijum za prihvaćanje u Šengen i nije znala kako tada iskoristiti 80 miliona evra za jačanje granice. Mi smo sve to, naravno, ispunili i zaradili da dođemo u ovu fazu. Ovo su stvari koje se zarađuju radom, reformama, ozbiljnim putem, kredibilitetom unutar EU. To je vrlo važno kad je neko izolovan i ne prati igru, bolje je da ne izlazi na pres pa ljudima govori stvari koje jednostavno ne stoje", rekao je Plenković. 

Zaključio je kako Milanović jasno radi za nekog ko nije "hrvatski", ali da nije jedini. 

"Vidio sam i Mesićeve izjave u Ivancu neki dan. Moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije moskovske interese oni rade. To sad postaje sve skupa jasnije. Ja radim za Hrvatsku", rekao je Plenković, a prenosi N1.