Zbog trgovine ljudima

Podignuta nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji

  • Извор: Индекс
  • 09.02.2023. 18:07

Protiv osmoro hrvatskih državljana ponovo uhapšenih u Zambiji podignuta je nova optužnica, javljaju zambijski mediji. I ova se optužnica, kako se i očekivalo, odnosi na pokušaj trgovine djecom.

Zambijske vlasti istovremeno su poništile privremene boravišne dozvole koje su hrvatskim parovima izdale krajem januara. 

U ponedjeljak je sud u Ndoli, na prijedlog tužioca, obustavio raniji proces protiv četiri hrvatska para za pokušaj trgovine četviro djece iz Demokratske Republike Kongo. 

Advokat koji zastupa Hrvate Kelvin Silvimba za Lusaku Times potvrdio je da su ih tužioci ponovo optužili za pokušaj trgovine djecom, kao i ranije.

Potvrdio je i da se nalaze u pritvoru Kansenši u Ndoli.

Damir Magić, Nadia Magić, Zoran Subošić, Azra Imamović Subošić, Ladislav Peršić, Aleksandra Peršić, Noah Kraljević i Ivona Kraljević sada su optuženi po novoj optužnici, o kojoj se zasad ne znaju nikakvi detalji osim da se odnosi na isti slučaj kao ranije. Tek bi se sljedeće sedmice ponovo trebali naći pred sudom. 

Hrvatski ambasador u Pretoriji Ante Cicvarić trenutno se nalazi u Zambiji, a hrvatskim državljanima osigurana je hrana i pribavljaju se i ostale potrepštine, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

"Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura ljekarska pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu krivičnog djela za koje se sumnjiče ne pretpostavlja njihova krivica", istaknlo je Ministarstvo. 

Ministarstvo nastavlja diplomatskim putem pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima, prenio je Index.hr.

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su početkom decemba na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvojanju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i falsifikovanje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku zaštitu. Sredinom januara pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uslove koje je sud za to bio odredio. 

U ponedjeljak je tužilac povukao optužnicu protiv njih, što je sudija prihvatio i prekinuo suđenje. Hrvatima je naloženo da u 48 sati napuste zemlju.

Na aerodromu Ndoli, međutim, ponovo su, nakon što su već prošli graničnu kontrolu, uapšeni po nalogu tamošnje imigracijske službe.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм