Crna Gora

Pokret Evropa sad vatrometom proglasio pobjedu

  • Извор: АТВ
  • 11.06.2023. 22:38

Pokret Evropa sad prema preliminarnim rezultatima osvojio je najviše poslanički mandata za Skupštinu Crne Gore - 23.

Iza njih je koalicija oko DPS-a sa 22 mandata, ali nekadašnja vladajuća stranka neće imati oko sebe dovoljno ni mogućih koalicionih partnera kako bi napravili većinu i formirali vlast.

Ovo je prvi put da je neko ispred DPS-a od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, ali su rezultati izbora i dalje nezvanični. Iz DPS-a su oko 22 sata rekli da će biti pojedinačno najjača stranka, ali nisu dali svoje procene rezultata izbora.

Kalkulacije: DPS ni uz koaliciju ne može do vlasti

Kalkulacije: DPS ni uz koaliciju ne može do vlasti

Ono što je sigurno da nijedna stranka neće imati većinu da samostalno formira vlast.

Prema nezvaničnim projekcijama posmatračke organizacije CEMI, koalicija „Za budućnost Crne Gore", koju predvode Andrija Mandić i Milan Knežević, 14,7 odsto (13 mandata), a koalicija „Hrabro se broji" Demokrata Alekse Bečića i URA, dosadašnjeg premijera Dritana Abazovića, 13 odsto (11 mandata).

Od danas se DPS ne pita ništa u Crnoj Gori

Od danas se DPS ne pita ništa u Crnoj Gori

Tačni brojevi biće poznati tokom noći, jer se vrši kontrolno brojanje zbog pojedinih stranaka. Pravda za sve i SDP su blizu da pređu cenzus i dobiju mandat, dok je Albanski forum blizu da izgubi mandat.

Mandić, Bečić kao i Abazović u drugom krugu predsjedničkih izbora pružili su podršku Milatoviću, odnosno Pokretu Evropa sad. Upravo zbog toga je za očekivati da će za pregovarački sto oko formiranja vlade PES sjesti sa liderima ovih stranaka. Time bi ostvarili daleko sigurniju većinu za razliku od prošlih izbora kada je jedan mandat odlučivao većinu.

"Pokret Evropa sad je najjača stranka u Crnoj Gori nakon ovih izbora. Imaćemo najjači poslanički klub i to će nam omogućiti da budemo glavni konstituent Vlade Crne Gore. Zahvaljujem se i glasačima", rekao je Filip Ivanović.

Prilikom obraćanja naglasili su da neće ulaziti u koaliciju sa DPS-om i strankom Dritana Abazovića.

Bili su ovo izbori koje je obilježila najmanja izlaznost od osamostaljenja Crne Gore 2006. godine - glasalo je tek nešto više od polovine upisanih birača.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.