Kiša

Poplave u Hrvatskoj: Pod vodom kuće i putevi, automobili zaglavljeni

  • Извор: Агенције
  • 17.09.2022. 21:37

Pojedini dijelovi Hrvatske već danima se bore sa nevremenom i poplavama koje je ono prouzrokovalo, a zbog čega je bilo najavljeno uvođenje vanrednih mjera. Kiša bi trebalo da pada u narednih 36 sati, najavili su meteorolozi.

Trenutno stanje odbrane od poplava: vanredno stanje: Kupa Selo Kupa, vanredne mjere: Kupa – Hrvatska, redovne mjere: Karlovac, Ilova – Veliko Vukovje.

Iako u Gorskom kotaru kiša i dalje pada, situacija se smiruje, bar što se vodostaja Kupe i njenih pritoka tiče. Nivo vode je pao, a trenutno stagnira ili u blagom porastu, javlja HRT.

Ipak, u gradu i dalje je na snazi vanredno stanje, a u selu Kupa na snazi su vanredne mjere.

Iako se situacija popravlja, mještani čekaju da kiša prestane i da se rijeka povuče.

Kiša nastavlja da pada u Zagrebu, a Sava ispod Jadranskog mosta se izlila iz korita. Koliko je porastao nivo vode pokazuju fotografije snimljene sa Mosta slobode.

HRT javlja da rijeka ne može da stigne do Ozlja, jer se izlila rijeka Kupa u mjestu Pokupje. Tu su poplavljene kuće, bašte, dvorišta i podrumi. Građani su veoma iznenađeni i tužni.

Na području Ozlja zatvorena su četiri puta, samo je pitanje vremena kada će biti zatvoren most kod Hidrocentrale u Ozlju. Ali to je stvar policijske procjene.

Rukovodstvo Hrvatskih voda danas je u Delnicama na sastanku Štaba civilne zaštite Primorsko-goranske županije sa državnim službama objavilo da su za područje oko Kupe na snazi redovne mjere drugog stepena zaštite od poplava, javlja HRT.

“Voda se povlači i u ovom trenutku neće biti proglašeno vanredno stanje u vezi sa poplavama. To je bujična voda i ogromna količina kiše. Put za Hrvatsko je otvoren i prohodan. Još nije očišćen jer se veliki dio materijala urušio. Nadamo se da će se, prema prognozi, padavine smanjiti i situacija smiriti”, rekao je danas župan Zlatko Komadina u saopštenju PGŽ.

Gradonačelnica Delnice Katarina Mihelčić istakla je da su velike štete nastale od poplava na putevima koji vode ka manjim naseljenim mjestima, otežavajući posjete porodicama i starima. S obzirom da je većina nerazvrstanih puteva, što je trošak Grada Delnica, ona je izrazila bojazan da će lokalni budžet teško podnijeti njihovu sanaciju. Tačna procjena se očekuje u ponedjeljak, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Komadina je dodao da će županijski putevi biti dovedeni u normalno stanje i (iako neće biti proglašena elementarna nepogoda) Županija je spremna pomoći gradu Delnicama u ovoj vanrednoj situaciji.

To je veliki broj kilometara, mnogo naselja i malo stanovnika, ali mora da postoji prohodnost, rekao je župan, ističući da ovakva situacija sa poplavama nije bila u posljednjih dvadesetak godina.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je da su u Karlovcu najavljene redovne mjere odbrane od poplava, a prati se i gornji tok rijeke Kupe odakle je sve počelo.

“Ogromne količine padavina pale su posljednjih dana, što je za posljedicu imalo izuzetno visok vodostaj rijeke Kupe, koji je na pojedinim vodomjernim stanicama dostigao istorijske maksimume. Ovi vodostaji su i rezultat klimatskih promjena koje se dešavaju širom svijeta”, naglasio je Đuroković.

Rukovodstvo Hrvatskih voda, Štaba civilne zaštite Primorsko-goranske županije sa državnim službama obišlo je poplavljeno područje u dolini Kupe kod Kuželja i Kaštel Zrinskog u Brodu na Kupi, gdje je poplavljen Prirodnjački muzej.

Zbog obilnih padavina i porasta vodostaja Kupe, stotinak vatrogasaca postavlja brane od rezervoara napunjenih vodom u dva prigradska naselja Karlovih Vara, u Koritinji i Brodarcima, a vatrogasci iz Ogulina, Ozlja, U pomoć su im pritekli i Duga Resa, Barilović, Draganić, Ribnik.i Cetingrad i iz Međimurja.

Naime, kako se navodi u saopštenju glavnog županijskog vatrogasnog šefa Gorana Frankovića, u Karlovac je po nalogu glavnog vatrogasnog šefa stiglo sedam vatrogasaca sa tri vozila iz Međimurske županije.

Intervencije izazvane visokim vodostajem bilježe se i na području Ozlja, gde je 15 vatrogasaca angažovano na ispumpavanju vode iz objekata, a trenutno oko 10 kuća gradi zečji nasip na području Levkušja.

U sjevernom dijelu županije vodostaj sada stagnira. U Kamanju je tokom prepodneva 10-ak vatrogasaca postavilo zečje nasipe oko nekoliko kuća, a u Žakanju je 25 vatrogasaca zaštitilo i objekte zečjim nasipima, ali su zabilježili i intervencije na ispumpavanju vode iz objekata.

Načelnik Generalštaba Stjepan Basar rekao je Hini da val vode upravo prolazi kroz Ozlje i da su putevi pred zatvaranjem.

“Most kod Hidroelektrane je i dalje prohodan, oko 10 centimetara je do nivoa kolovoza i samo je pitanje vremena kada će biti poplavljen”, dodaje on.

Ističe da takva situacija nije viđena od šezdesetih godina prošlog vijeka, ali da su sve službe na terenu, a vatrogasci pomažu ljudima u ispumpavanju vode i džakova peska.

U subotu je na području Karlovca pala jaka kiša koja je poplavila teren fudbalskog kluba Vrlovka iz Kamanja.

Sekretar kluba David Gorup potvrdio je da su teren i službene prostorije kluba potpuno poplavljeni.

Prema Gorupovim riječima, voda je došla skoro do visine prozora klupskih prostorija pored terena.


  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином