Смиљан Кожул

Преминуо најпознатији херцеговачки "истјеривач ђавола"

  • Извор: Индекс
  • 02.10.2023. 18:04

Након дуже болести умро је фра Смиљан Кожул (81), један од најпознатијих хрватских егзорциста, који је познат је и по томе што је 2015. у Цркви Светог Крста у загребачком Сигету вјенчао бившег шефа ХДЗ-а Томислава Карамарка с дугогодишњом дјевојком Аном Шарић.

"Индекс" наводи да је дневна штампа писала да се Кожул годинама свакодневно бавио истјеривањем ђавола и да су му сваки дан долазили Хрвати који су га молили да скине урок с њих.

Кожул је био помоћник дон Габриела Аморта, водећег егзорцисте у Ватикану и осам година је обављао службу егзорцизма у Загребачкој надбискупији.

Према тврдњи блиских сарадника Кожул је егзорцизмом престао да се бави око 2000. године, али је извор из Римокатоличке цркве 2015. рекао "Индексу" да он није ни имао дозволу бискупа за бављење егзорцизмом.


Огласио се посланик СП-а - отац осумњиченог за убиство инспектора

Огласио се посланик СП-а - отац осумњиченог за убиство инспектора

"Хиљаде Хрвата је заробљено црном магијом", рекао је 2011. Кожул, који је у другом интервјуу казао да је од стотина људи који му се јављају само “десет одсто стварно опсједнуто ђаволом, док су други душевни болесници".

Кожул је тврдио да је сам обавио више стотина егзорцизама, а једном приликом, су му довели наводно опсједнуту осмомјесечну бебу и то зато што није спавала више од 20 минута у комаду.

Он је тврдио да му је након обреда беба заспала у наручју.

Кожул је рођен 28. фебруара 1942. у Херцеговини, у селу Турчиновићи у општини Широки Бријег.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: