Хрватска

Приказ полних органа у уџбенику за шести разред изазвао скандал

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 20.02.2024. 18:58

Уџбеник из Природе за шести разред основне школе у Хрватској, који издаје Школска књига, у лекцији о полним органима људи описује мушке полне органе, наводећи пенис као вањски дио полних органа, док је код описа женских полних органа вулва потпуно прешућена, и на цртежу и у тексту.

"Разлог је јасан. Женски полни орган је срамота, не треба га спомињати ни цртати. Дјевојчице морамо научити да се стиде своје вулве, да су потчињене и подређене, научити несигурности и неслободи, а дјечаке да су слободни, доминантни те полно, а онда и људски супериорни те да 'жене имају само унутрашње полне органе', како је одговорио мој син", стоји у пријави за дискриминацију и мизогинију коју је на адресе три правобранилаштва - пучком те оном за дјецу и за равноправност полова - упутила професор Злата Ђурђевић са Катедре за кривично процесно право загребачког Правног факултета.


Људи умирали у најгорим мукама због кајмака

Људи умирали у најгорим мукама због кајмака

У уџбенику из природе у шестом разреду којем су аутори један мушкарац и шест жена, наводи Ђурђевић, стоји како женске полне органе чине јајници, јајоводи, материца и родница, док мушке полне органе чине два сјеменика, два сјеменовода, мокраћно-полна цијев и полни уд или пенис.

При томе је, наставља, за полни уд у радној свесци изричито наведено да се ради о вањском органу мушког полног система, пише "Јутарњи".


"На слици 5.13 на страници 79 уџбеника, на којој су нацртани женски полни органи, на мјесту вулве је празнина. Вулва је избрисана из градива и негира се не само да је дио женског полног система и вањски женски полни орган, већ је и визуелно избрисана. Ријеч вагина се такође не спомиње. Могу само замислити како се осјећају уплашене дјевојчице гледајући двије слике 'мушке пише' у свој својој величанствености, док се питају 'а гдје је моја пиша?'",  пише у пријави проф. Ђурђевић те наставља како је у шестом разреду мизогинија кроз презир, понижавање и полну дискриминацију дјевојчица тотална и поставља чврсте темеље за њихову родну улогу и будућу родну дискриминацију и родно насиље.


Добио милионе на лутрији и не може да их исплати

Добио милионе на лутрији и не може да их исплати

"Ради се о тешком нападу на људско достојанство који се проводи суставно и институционализовано", закључује Ђурђевић.

Правобранилац за равноправност полова Вишња Љубичић потврдила је да је примила пријаву проф. Ђурђевића те да ће се о њој огласити чим је проучи.

Сличну поруку примили смо и из Канцеларије пучког правобраниоца Тене Шимоновић Ајнвалтер.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.