Словенија и Хрватска

Привремена суспензија Шенгена на граници са Словенијом: Полицајци заустављају возила и легитимишу путнике

  • Извор: Анадолија
  • 21.10.2023. 12:56

Након одлуке Владе Словеније, на граничним прелазима између Словеније и Хрватске на снази је десетодневна мјера суспензије шенгенског режима због повећане опасности од тероризма.

Мјера словеначке Владе о суспензији Шенгена на граници с Хрватском на снази је од поноћи и трајаће наредних десет дана, до 30. октобра, што је период у којем ће словеначка страна одлучити хоће ли суспензију продужити или ће поновно отворити границу за све путнике који из Хрватске улазе у Словенију.

На једном од фреквентнијих граничних прелаза Брегана - Обрежје од јутрос се стварају мањи редови јер полицајци, зависно од процјене, легитимишу путнике у личним возилима, комбијима и аутобусима, а на улазу за камионски саобраћај на ред јутрос чека десетак камиона чије товарне просторе словеначки цариници прегледавају, у складу са процјенама.

Покушај терористичког напада у Словенији

Покушај терористичког напада у Словенији

Већи дио возила ипак пролази без заустављања, након визуалне процјене полицајаца, тако да се ипак не очекују превелики редови на уласку у Словенију, какви су били редовни појава до приступања Хрватске у Шенген, од 1. јануара ове године.

Словеначка полиција отворила је 12 граничних прелаза за међународни  путнички и теретни саобраћај на граници с Хрватском те два прелаза на граници с Мађарском. За држављане Европске уније биће отворено додатних 18 словеначких граничних прелаза.

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић истакнуо је како је ријеч о мјери која је у складу са законима о Шенгену, како се уводи због повећаних безбједносних пријетњи за државе чланице те како не значи укидање Шенгена, него његово привремено стављање ван снаге.

Нова куга стиже у Бијељину

Нова куга стиже у Бијељину

Девет земаља, чланица Европске уније и Шенгена, од недавно је увело поновне контроле на унутарњим границама.

Исту мјеру идентичног временског трајања од поноћи је увела и Италија према сусједној Словенији с циљем интензивније контроле улазака у земљу након терористичких напада у Бриселу и Француској, ратних сукоба на Блиском истоку те повећаног приљева миграната на спољне границе шенгенског простора.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.