Tačni podaci će biti dostupni tek nakon vještačenja

Pronađena "crna kutija" letjelice koja je pala u Zagrebu, sumnja se da je nosila eksploziv

  • Извор: Агенције
  • 12.03.2022. 21:23

Iz olupine bespilotne letjelice koja se u četvrtak srušila i izazvala eksploziju u Zagrebu izvučena je "crna kutija" koja je djelimično oštećena, saopštio je načelnik Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske Vlado Kovačević, koji kaže da fragmenti letjelice upućuju na mogućnost da je nosila eksplozivnu napravu.

Pronađena "crna kutija" bespilotne letelice koja se u četvrtak srušila na Јarunu djelimično je oštećena, ali bi trebalo da omogući pristup podacima o letu i radu raketnog motora, rekao je Vlado Kovačević Hrvatskoj radio-televiziji.

Kovačević je istakao da se za sada ne može reći ko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija.

Naglašava da će tačni podaci biti dostupni tek nakon vještačenja, a da su za sada sve samo pretpostavke.

- Možemo pretpostaviti da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan deo ukazuje na to, ali sve ćemo to tek vidjeti -  naveo je Kovačević.

Kaže da, po svemu sudeći, letjelica nije bila špijunske ili obaveštajne namene jer se eksploziv kod takvih letelica ne koristi.

- Pristupili smo istražnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo operisali oko. Imali smo prepreke - električni kabl neposredno u blizini i veliko stablo čiji je koren bio duboko u zemlji paralelno uz letelicu. Osim toga, bila je i pretpostavka da eksplozivna naprava još uvek može biti u trupu letjelice. Najbitnije je da smo došli do crne kutije - objasnio je brigadir Kovačević.

Navodi da će se "čitanjem" kutije bavit vojni stručnjaci iz vazduhoplovstva, ali da će biti uključeni i stručnjaci sa Fakulteta strojarstva i naučnici, a da nije isključena ni saradnja sa partnerskim zemljama.

Nadležne službe u Zagrebu vodile su tokom cijelog dana istragu i bagerima iz kratera iskopavale dijelove bespilotne letjelice koja se srušila na Јarunu.

Građani su upozoreni da se, radi svoje bezbjednosti, udalje od mjesta pada letjelice, a iz prvog paviljona studentskog doma "Stjepan Radić", najbližeg mjestu na koje je dron pao, evakuisani su studenti.

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg saopštio je danas da će sarađivati sa hrvatskim vlastima na utvrđivanju činjenica o padu drona u Zagrebu.

(Foto: Tanjug)

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм