Хрватска

Провокација: Усташки графити испред православног гробља

  • 12.02.2024. 17:18

Непозната лица исписала су усташке графите испред православног гробља у насељу Сушци у Дицму, у којем живи тридесетак Срба, а полиција предузима мјере и радње с циљем утврђивања чињеница.

У Дицму, мјесту између Сплита и Сиња, на путу испред врата која воде на православно гробље и Храм Успења Пресвете Богородице, исписано је велико ушато слово "У" и скраћенице "ЗДС" /"За дом спремни/ и "НДХ" /Независна Држава Хрватска/, уз нацртани крст и шаховницу у дужини од пет метара.

Предсједник Савјета српске националне мањине Сплитско-далматинске жупаније Божидар Симић рекао је за "Новости" да је врло брзо реаговала и полиција, те изразио наду да ће врло брзо бити откривено ко је то и зашто написао.

Начелник општине Петар Маретић изразио је жаљење што онај ко је то учинио нема пијетета према покојницима, те напоменуо да ће графит хитно бити испјескарен и хемијски обрисан.

Медији преносе да дио мјештана овај догађај повезује са недавним окупљањем у једном ресторану у Дицму, одржаном у организацији такозваног "хрватског православног центра" поводом православног Божића. Предсједник тог удружења, чије је сједиште у Вуковару, Предраг Мишић заговара оснивање "хрватске православне цркве". 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: