Inicijativa skupštinske većine

Skupština Crne Gore glasa o nepovjerenju vladi Abazovića

  • Извор: cdm.me
  • 19.08.2022. 08:18

Tek što je prošlo tri i po mjeseca od formiranja Vlade Crne Gore na čijem čelu je Dritan Abazović, poslanici crnogorskog parlamenta trebalo bi na današnjoj vanrednoj sjednici da se izjasne o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Početak sjednice zakazan je za 11 sati.

Prijedlog je iniciralo 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske unije Albanaca, piše CDM.

- Vlada Crne Gore je imala prioritetni zadatak da stvori pretpostavke kako bi se, na temelju reformi pravosudnog sistema i jačanja vladavine prava, intenzivirao proces evropske integracije Crne Gore. Prioritet je bio konsolidovanje ekonomskih prilika u zemlji i reorganizovanje sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije koronavirusa - navodi se u prijedlogu da se glasa o nepovjerenju Vladi.

Izostali konkretni rezultati

Ocjenjuje se da su konkretni rezultati u realizaciji prioriteta izostali i da su stanje crnogorske ekonomije i epidemiološka situacija u državi dodatno pogoršani.

- Uprkos nikad snažnijoj podršci evropskih partnera i širokom društveno-političkom konsenzusu o neophodnosti što skorijeg pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, dalji nastavak ovog procesa doveden je u pitanje”, kaže se u obrazloženju.

U obrazloženju se ističe da je premijer Dritan Abazović, ignorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, uključujući Crnogorsku akademiju nauka umjetnosti, i istaknutih stručnjaka i organizacija civlinog društva, svjesno zanemarujući potencijalne posljedice takvog postupanja na ukupne prilike u Crnoj Gori, u prvi plan stavio pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Vlada izgubila legitimet

Predlagači inicijative naglašavaju da ne spore potrebu da se to izuzetno osjetljivo pitanje riješi na način koji bi bio u potpunosti prilagođen pravnom sistemu Crne Gore, uz uvažavanje najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti.

- Ali smatramo da je, zbog državno neodgovornog ponašanja Dritana Abazovića, koje za posljedicu ima podizanje tenzija u društvu i potencijalno nenadoknadivi gubitak vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz naše evropske agende, Vlada izgubila legitimet - piše u obrazloženju.

Predlagači ističu da inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi predlažu u namjeri da zaštite vitalne državne interese Crne Gore i da se sačuva šansa da država ubrzano krene putem evropske integracije.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević je sinoć poručio da ta partija neće odustati od inicijative za izglasvanje nepovjerenja Vladi. Demokrate su saopštile da će na osnovu rasprave u Skupštini, stavova svih aktera i ukupne atmosfere i argumentacije donijeti konačnu odluku u vezi sa izglasavanjem nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore.

Zanimljive činjenice

Predsjedništvo i Izvršni odbor Ujedinjene juče su poručili da su jednoglasno za obaranje ove Vlade.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić je kazao da je trenutna Vlada već pala, jer je u Skupštini većina protiv nje, s obzirom na to da su pred poslanicima dvije inicijative o nepovjerenju.

Mandić je istakao da je politika djelatnost u kojoj je sasvim normalno da se sve promijeni za pet minuta, pa ne bi čudilo da tako bude i ovoga puta, te da se sve može promijeniti danas do 12 sati.

Premijer Abazović je rekao da će danas na sjednici Skupštine saopštiti zanimljive činjenice.