Крижна јама

Словенија: Пет особа заробљено у пећини, спасиоци чекају пад нивоа воде

  • Извор: СРНА
  • 07.01.2024. 12:21

Пет особа остало је заробљено у Крижној јами у Словенији гдје је због обилних падавина дошло до наглог раста нивоа ријеке, а у њиховом спашавању учествује више јединица спелеолошке службе, као и ватрогасци.

Трочлана породица и водич остали су јуче послијеподне заробљени у Крижној јами у општини Церкница због пораста водостаја ријеке Блошчице.

- Сви су доброг здравља и на сигурном мјесту, али су заробљени док се ниво воде не спусти, што би могло да потраје неколико дана - рекао је за Санди Цурк, регионални командир Цивилне заштите.

Заробљене особе имају од 22 до 58 година, а у пећину, до које је могуће доћи само бродом, кренули су јуче ујутро, јавља РТВ Словенија.

Ријека Блошчица, која протиче кроз пећину, у међувремену је због падавина почела бујати и поплавила је дио пећине.

- Будући да посјетиоци нису изашли из пећине до 15.00 часова, обавијестили су информациони центар који је активирао спелео-спасилачку службу Словеније - рекао је шеф ове службе Лука Залокар.

Рониоци су затим ушли у пећини и затекли посјетиоце непуна два километра од улаза у пећину под Крижном гором.

Утврдили су да су посјетиоци неповријеђени те да су се повукли на сигурно мјесто гдје су спелеолози већ припремили сигурну тачку у случају сличних догађаја.

Према првим предвиђањима, вода би се требала почети повлачити већ данас послијеподне, када ће се температуре почети спуштати.

Такође би могло проћи неколико дана док пут из пећине поновно не буде сигуран. У акцији спашавања тренутно учествује 35 спелеолошких спасилаца и осам ронилаца из цијеле Словеније, а у раду им помаже и 11 ватрогасаца и припадника Цивилне заштите.

Спасиоци ће се до посјетилаца у пећини вратити током дана, јер је пут до њих напоран и траје неколико часова. 

Пратите нас и путем Вибера