Noskovačka Dubrava

Služena molitva i otkriven spomenik stradaloj djeci Potkozarja u Hrvatskoj

  • Извор: СРНА
  • 20.08.2022. 15:21

U hrvatskom selu Noskovačka Dubrava u Slatini, blizu granice sa Mađarskom, danas je služena molitva i otkriven spomenik za 69 djece iz Potkozarja, koja su tokom Drugog svjetskog rata odvedena u napuštene štale u to selo, gdje su od avgusta do decembra 1942. godine umirala od gladi i bolesti.

Inicijator ovog događaja je predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" u Kozarskoj Dubici Zoran Sinkić, koji je rekao da je nakon molitve otkriven novi, dograđeni spomenik, na kome su ispisana imena i prezimena umorene djece.

Sinkić je naglasio da je obaveza društva da se ovaj događaj sačuva od zaborava.

"Kako bi ova nevina bića počivala u miru naša obaveza je da se identifikacija žrtve ovjekovječi i da ovi spomenici svjedoče i poslije nas šta se desilo usljed uticaja jedne izopačene ideologije i šta se nikada ne smije ponoviti", rekao je Sinkić.

On je istakao da to mjesto zaslužuje da se obiđe bar jednom godišnje i da tu budu prislužene svijeće nevinim žrtvama.

Današnjoj molitvi za stradalu djecu iz Potkozarja prisustvovali su potomci žrtava Brane Mijatović, Rade i Mirko Grahovac i Bosa Bijelić.

Molitvi je prisustvovao i predsjednik opštine Smederevska Palanka u Srbiji Nikola Vučen i direktor Fondacije "Dajana Paunović" sa sjedištem u Beogradu Dajana Paunović, te dožupan Virovitičko-podravske županije iz reda Srpskog naroda Igor Pavković i saborska zastupnica iz SDSS-a Dragana Jerčkov.

Događaju je prisustvovao i književnik Rajko Lukač, student glume Milica Vokić, koja je izvela poemu "Stojanka Majka Knežopoljka" i glumica Dramskog studija "Artist" iz Kozarske Dubice Gordana Batić, koja je izrecitovala pjesmu "Glas" Radoje Prodanovića.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм