Snijeg u Dalmaciji, haos na putevima

  • Извор: Агенције
  • 21.01.2023. 14:02

Za danas su izdana upozorenja Meteoalarma za cijelu Hrvatsku zbog vjetra, snijega i poledice. Vrijeme bi ponegdje moglo biti opasno, sve je više problema u saobraćaju.

Za kamione u ovim trenucima nema slobodnog pravca prema Dalmaciji i iz Dalmacije prema unutrašnjosti.  Neke ceste su zatvorene zbog snijega i leda, piše Index.hr.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas će biti oblačno i vjetrovito uz povremene padavine. U većini krajeva padaće snijeg, češći na istoku i u gorskim predjelima, a uz obalu i kiša, naročito na jugu gdje će biti i pljuskova s grmljavinom.

Na kopnu vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjeverozapadu i u gorju jak. Na većem dijelu Jadrana duvaće jaka bura s olujnim udarima, na sjevernom dijelu i orkanskim, samo na krajnjem jugu jako jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu uglavnom od -2 do 3, na Jadranu od 5 do 10 stupnjeva Celzijusa.


Zbog snijega i leda bio je zatvoren dio Jadranske magistrale od Piska do Donjih Brela, no splitsko-dalmatinska policija je javila da je ponovo otvoren oko 10:15.

U Splitu je jutros padala susnježica, iz splitskog Državnog hidrometeorološkog zavoda se sazanaje da se tokom noći u većem dijelu Dalmatinske zagore snježni sloj nataložio na tlu nekoliko centimetra.  Rano jutros stablo se srušilo na dva automobila u Splitu, piše Dalmacija danas.

Autobus gradskog prevoza je zapeo u snijegu, ali je sve prošlo bez većih problema.Sloj snijega na zemlji od nekoliko centimetra nataložio se u većem dijelu Dalmatinske zagore, posebno na širem području Imotskog, Vrgorca i Sinja, što otežava saobraćaj, saopšteno je iz Županijskih cesta Split. Mašine za čišćenje snijega su na terenu, ali kažu da im čišćenje snijega otežava jak vjetar. 

Autoput A1 između Šestanovca i Zagvozda je pod snijegom a jedan automobil je sletio s puta.

Snijeg na području makarskog zaleđa stvara probleme u saobraćaju, a na dionici autoputa od Vrgorca do Šestanovca snijeg na kolovozu usporava saobraćaj. Kamioni su ostali zarobljeni na autoputu. 

U Imotskom je snijeg potpuno prekrio ulice.