Задар

Сраман случај у Хрватској: Хоће да уклоне споменик због ћирилице

  • Извор: РТЛ
  • 10.10.2023. 14:03

Потез локалног комуналног предузећа у задарском залеђу изазвао је нови спор око ћирилице јер су тражили да се уклони надгробни споменик на којем је натпис на ћирилици, пише РТЛ. 

Налог је издало комунално подузеће које управља гробљем у мјесту Пољица, у Општини Врси.

Зденко Којић, директор фирме Врси инфраструктура испричао је како је званично писмо латиница, а неко друго писмо у Хрватској може користити мањина која чини 30 одсто становништва, што овдје није случај, каже.

Тврди да се ради о породици покојнка која живи у Холандији те да су поријеклом из села које припада Нину, али мјештанима су Врси дали да се укопавају на њиховом гробљу. 

"То је за мене непоштивање Републике Хрватске која је практично и његова домовина. Јер, отићи и дати свим порталима у Србији тај наш допис, а не доћи се огласити овдје код нас, да видимо да пробамо ријешити тај допис, тај проблем. Апсолутно сматрам да је циљ провокација јер је ово иритирало и мјештане православне вјере у Пољицима", каже директор Зденко Којић који признаје и да не зна каква би одлука била да је ћирилични натпис поставио неко од сталних мјештана њихове општине.


Од сестре на хематологији до пацијента: Како је Бањалучанка побиједила рак

Од сестре на хематологији до пацијента: Како је Бањалучанка побиједила рак

Мјештанка Вишња за РТЛ је рекла како не види проблем ако људи желе ставити натпис на ћирилици и да то није требало забранити. 

"Ко зна читати, прочитаће, ко не зна, прескочиће", рекла је, а сумјештанин Маринко каже да свако заслужује имати споменик какав жели.

"Мислим да неко ко се копа у Хрватској, може му се писати било којим писмом, па и ћирилицом. Ипак", рекао је. 

Мјештанин Мојмир каже да ћириличних натписа није било ни на старом гробљу јер се српска заједница увијек служила латиницом. 

Како РТЛ наводи, породица покојника не жели уклонити споменик, па се још не зна како ће ријешити овај спор.


(Фото: РТЛ)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.