Split

Sramotno: "Za dom spremni" danas u splitskoj "Lori"

  • Извор: СРНА
  • 09.04.2022. 16:05

U dvorani "Lora" u Splitu ratni veterani danas su uzvikivali "Za dom spremni" na obilježavanju 31 godine od osnivanja Devete bojne HOS-a.

U obraćanju u punoj dvorani predsjednik Udruženja Devete bojne Marko Skejo govor je završio usklikom "Za dom spremni", uz učestvovanje publike.

​​Јedan od ratnih komandanata ovog bataljona Mile Ćuk rekao je da su vojnici "ponosno i časno na svojim odorama nosili ambleme sa natpisom `Za dom spremni`", prenosi hrvatski portal "Indeks".

- Taj sveti pozdrav bi nam danas zabranili. Kod nas katolika postoji više praznika - Uskrs i Božić, Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih veterana, a to je dan onih koji su za dom spremni - rekao je Ćuk​.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik ministra hrvatskih veterana brigadir Matko Raos, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja​, županijski načelnik za pitanja boraca Damir Gabrić, predstavnici susjednih gradova i opština, te saborski poslanici Ante Prkačin i Zlatko Hasanbegović.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ukazao je ranije da je jedinica Hrvatske vojske pod nazivom Deveta bojna "Rafael Boban", kojom je komandovao Marko Skejo iz sela Ružić kod Drniša, učestvovala 6. septembra 1993. godine u svirepom ratnom zločinu nad sedam srpskih staraca u selu Mirlović Polje kod Drniša u Dalmaciji, starosti od 56 do 86 godina.

On je prošle godine, povodom 28 godina od ovog zločina, naveo da je Hrvatska država u kojoj se ratni zločinci, poput Skeje, slobodno šetaju i još javno promovišu ustaški režim i NDH, a srpske žrtve se ponižavaju i prećutkuju.

Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок