Ubistvo 13 civila

Srbi očekuju osuđujuće presude za zločine u akciji "Oluja"

  • Извор: АТВ
  • 20.05.2022. 19:16

Za ubistvo 13 civila, među kojima šestoro djece, a koji su stradali u izbjegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti i Svodni kod Novog Grada, konačno bi neko mogao odgovarati. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri oficira Vojske Hrvatske zbog zločina nad Srbima počinjenih u „Oluji“.

Njihovoj svireposti svjedočio je Slobodan Perić - danas advokat u Banjaluci, tada ministar u Vladi Republike Srpske Krajine. Na Petrovačku cestu je stigao samo nekoliko sati nakon napada, dok su vozila još gorjela, a ranjeni se borili za život. 

"Iz te priče čitave meni je najupečatljivije ostalo kada je tada dvogodišnja djevojčica rekla ovako: „Ide avion i ujeda me taj avion“. Nju su pogodili geleri i to dijete je primijetilo avion trenutak prije nego što su zapucali, geleri su je pogodili i ona je to shvatila kao da je ugrizlo nešto", kaže Slobodan Perić, advokat.

Optužnicu je analizirao Savo Štrbac. Kaže, iako je Hrvatska donijela odluku da neće sarađivati sa srpskim Tužilaštvom, ovo je jedna od najbolje obrazloženih optužnica koje sam vidio. 

"Čim ode neki poziv u Hrvatsku oni ga ni ne uruče nikome, nego vrate nazad ne uručeno i kažu da to nije za njih, da imaju zakon kojim ne priznaju ništa što dolazi od pravosuđa, Tužilaštva i Suda Srbije", kaže Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas.

Optužnicom će biti obuhvaćeno još najmanje trideset svjedoka, među kojima i Krsto Žarković. Uz sve što ima reći, ali i uz sve do sada srpsko Tužilaštvo prikupilo, jedino što očekuje je osuđujuća presuda.  

"Uz audio-snimak koji nije materijalni dokaz postoje izjave svjedoka, postoje nažalost leševi, grobnice, dokaz sa Briona kada je i dogovoreno pod vođstvom Tuđmana  da se ta akcija na taj način, započeta 4.08.1995 napadom na Republiku Srpsku Krajinu nastavi skroz dok se Srbi ne protjeraju istočno od Banjaluke", kaže Krsto Žarković, predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije.

U komšiluku Petrovčana desio se ovaj nezamisliv zločin. Uz porodice žrtava najviše se oni nadaju zadovoljenju pravde. 

"Istorija se ponovi onome ko je zaboravi, mi moramo da pamtimo šta nam se desilo i kako smo stradali da nam se to nikad ne bi ponovilo. Moramo to da pamtimo da bi bilo orjentisani živjeti u miru", kaže Nemanja Davidović, predsjednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac. 

Tužilaštvo Srbije je predložilo da se optuženima sudi u odsustvu. Prošlo je 30 godina od zločina, pa je opravdana srpska sumnja da Hrvatska ili BiH nikada neće pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.