ATV

Dodatna aktivnost

Srpski jezik od naredne godine u slovenačkim školama

 • 21.01.2020. 08:03

U Sloveniji će srpski jezik od naredne školske godine biti dostupan u osnovnim školama kao dodatna aktivnost, a zbog velikog broja djece koja žele da pohađaju časove srpskog, rok za prijavu je produžen do 1. marta.

Do ovoga je došlo nakon povezivanja brojnih organizacija Srba u Sloveniji u jednu krovnu, a zatim i dogovora vlada Srbije i Slovenije.

Predsjednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević kaže da će se nastava srpskog jezika sastojati od tri predmeta – srpski jezik, Srbija moja otadžbina i istorija i kultura srpskog naroda.

Slovenija daje prostor u školama i pokriva potrošenu struju, vodu i grijanje.

Nastavnike će plaćati i odabrati Srbija. Ovu priliku već godinama koriste mnoge zajednice, osim srpske.

Sladojević ističe da zna da je više djece u Sloveniji učilo holandski, ukrajinski, kineski jezik kao maternji jezik, prenosi RTS.

"To sugeriše da u ovoj zemlji živi više Ukrajinaca, Holanđana i Kineza što, jednostavno, nije tačno", naglašava Sladojević.

Najviše djece do sada je prijavljeno u ljubljanskoj školi "Livada" - blizu 30.

Goran Popović, direktor koji je svoje prosvjetno iskustvo gradio u Beogradu, kaže da je hiljadu do sada prijavljenih izvanredan broj i da se nada da će projekat biti dobro isplaniran i održiv.

"Samo želim da država Srbija istraje u tom programu, a ne da posle godinu-dve iz ovih ili onih razloga kaže `ma ne`", ističe Popović, koji smatra da bi se, u tom slučaju, teško sve ponovo pokrenulo.

Ambasador Srbije u Ljubljani Zorana Vlatković podsjeća na odlične veze dvije države, potrebu da se one njeguju, te da je i učenje maternjeg jezika jedan od načina da se grade novi mostovi.

Prema njenim riječima, organizacija nastave ide po planu.

"Mi smo poslali već dobar deo prijava koje su do sada stigle Ministarstvu prosvete kako bi se organizovao konkurs", naglašava Vlatkovićeva.

Ona navodi da treba da se izaberu nastavnici koji u skladu sa propisima mogu doći iz Srbije, a mogu biti, ukoliko neko ispunjava uslove, angažovani među ljudima koji žive u Sloveniji.

 • 20:05 Bingo

  Bingo

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program