"Večernje novosti"

Stepinac više nije tema za Vatikan

  • Извор: СРНА
  • 13.02.2023. 09:48

Proglašenje kardinala Alojzija Stepinca za sveca više nije na dnevnom redu Vatikana, rekao je za "Večernje novosti" visokorangirani vatikanski sveštenik koji je dobro upoznat o prilikama u vrhu Rimokatoličke crkve.

"Papa Franja je jako zabrinut zbog događaja u svijetu i ne želi da otvara još jedan problem, posebno između dvije crkve na jugoistoku Evrope. Za vrijeme pontifikata ovog pape teško da će doći do preokreta, Stepinac će ostati najvjerovatnije na čekanju", tvrdi ovaj sveštenik iz Vatikana.

Papa Franja pune tri godine nije komentarisao ovu temu.

"Kada je u posjeti Vatikanu bio sisački biskup Vlado Košić, jedan od rijetkih preostalih konzervativnih hrvatskih biskupa, pokrenuo je u kratkom razgovoru sa papom, pitanje Stepinca, ali nije dobio konkretan odgovor", naveo je sagovornik lista.

On ukazuje da papa Franja sve vrijeme želi poboljšanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom i dobro zna da je Stepinac jedna od spornih tačaka.

Prema riječima ovog sveštenika, prošle godine papa je od vjernika iz Hrvatske, iz župe Presvetog Trojstva iz Krašića, na opštoj audijenciji primio Stepinčev kip, ali je i tada izbjegao bilo kakav komentar.

Ovaj izvor navodi i da je papa Franja godinama unazad praktično sprovodio čistku među hrvatskim biskupima, koje je smatrao konzervativcima i koji su imali glavni cilj da "Stepinac bude sveti".

Zamijenjeni su gotovo svi biskupi stare garde, među kojima je bilo onih koji su na prošlost gledali sa nacionalističkim nabojem, a Stepinac im je u tome bio dobro došao.

"Sada se očekuje i da papa imenuje nasljednika zagrbačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića", naveo je izvor lista.

Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup od 1937. do smrti 1960. godine.

Brojne činjenice potvrđuju činjenicu da je Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju fašističke NDH i da je sve vrijeme znao za masovne pokolje nad Srbima.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!