Slavonski brod

Sudarila se dva bicikla, povrijeđen dječak, otac dobio prijavu

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 14.07.2022. 16:59

Policijska prijava koju je u srijedu zaradio otac osmogodišnjaka koji je povrijeđen u nezgodi, zasigurno mu se nije svidjela, međutim, i roditelji imaju odgovornost kad djecu puštaju u saobraćaj, u ovom slučaju na biciklu i to bez kacige.

Naime, u srijedu oko 18.30 sati u Savskoj ulici u Slavonskom Brodu došlo je do sudara dva bicikala i tom je prilikom, usljed pada s bicikla, povrijeđeno osmogodišnje dijete. Policija je na mjestu nesreće provela uviđaj te utvrdila da je 21-godišnji biciklista oduzeo prednost prolaska školarcu koji je svoj bicikl vozio, kako se pokazalo, bez zaštitne kacige, prenosi "Jutarnji.hr".

Djetetu je ljekarska pomoć pružena u brodskoj bolnici nakon čega je otpušteno na kućnu njegu. Krivac sudara je, pak, zaradio prekršajni nalog zbog kršenja Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima baš kao i 46-godišnji otac povrijeđenog mališana.

Iz PU brodsko-posavske kažu da su se u prvih šest mjeseci ove godine na njihovom području dogodile 22 saobraćajne nesreće u kojima su učesnici bili biciklisti. Od toga je u 19 nesreća bilo šest teško povrijeđenih osoba, a 12 lakše, dok su tri bile samo s materijalnom štetom.

"U cilju smanjenja broja saobraćajnih nesreća i stradavanja osoba, posebnoe mladih i djece, policijski službenici nastavljaju nadzirati saobraćaj, te pozivaju na oprez budući da su biciklisti jedna od najugroženijih grupa u saobraćaju", naglašavaju iz policije.

Pritom ponavljaju savjete biciklistima da uvijek nose uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, da se pridržavaju saobraćajnih pravila i znakova, da voze po biciklističkim stazama i trakama kad god mogu, a kad nisu u prilici, onda da im vožnja bude što bliže desnoj ivici puta.

Policija takođe apeluje na bicikliste da siđu sa bicikla i ručno ga guraju kad prelaze put na mjestu semafora i preko biciklističkih staza te pješačkih prelaza, a poželjna je i fluorescentna odjeća, održavani bicikli sa svjetlima...

Тагови: