Hrvatska

Tri otkaza u riječkom KBC-u. Skupe lijekove za rak isteklog roka skrivali u podrumu?

  • Izvor: Index.hr
  • 19.08.2022.09:08

Tri radnice Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a dobile su direktan otkaz zbog citostatika u podrumu kojima je istekao rok trajanja.

KBC Rijeka potvrdio je otkaze za Portal zdravlje te naveli da su "bili primorani otkazati ugovore zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za ustanovu i državni proračun".

Otkaze su dobile donedavna direktorica Klinike Ingrid Belac Lovasić i dvije medicinske sestre. Riječ je o dosadašnjoj glavnoj sestri riječke Klinike za radioterapiju i onkologiju Vlasti Predovan i medicinskoj sestri za odjelnu ljekarnu Dinki Milinković.

Nezvanično, radi se o milionskim iznosima vrijednosti tih lijekova. Zbog lijekova u podrumu podnesene su prijave nadležnim pravosudnim tijelima. Iz rukovodstva bolnice objašnjavaju da zato ne mogu iznositi dodatne informacije.

Rukovodstvo: Skriveni lijekovi upućuju na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu

Portal zdravlje nezvanično saznaje da je u podrumu Klinike pronađena veća količina citostatika kojima je istekao rok trajanja. Ti bi se lijekovi, od kojih su neki vrlo skupi, po pravilima trebalo ciljano nabavljati za pojedinog bolesnika. U slučaju neiskorištenosti, lijekovi bi se morali vratiti bolničkoj apoteci i pravilno uskladištiti. 

Nije poznato kako su lijekovi dospjeli u zapušteno podrumsko skladište kao i jesu li davani bolesnicima ili su jednostavno skriveni. Da je to sigurno ilegalno govore bolnički nalazi. Iz KBC-a Rijeka kažu da utvrđenim teškim povredama obaveza iz radnog odnosa, liječenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi.

"Neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi nedvosmisleno upućuju na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu. Tokom internih postupaka utvrđivanja stanja uprava je za jednu medicinsku sestru zbog njene životne dobi pripremila prijedlog za premještaj na lakše radno mjesto (na kojem neće biti odgovorna za lijekove i potrošni materijal). Ali, radnica je neposredno pred početak otkazala dogovoreni sastanak s Upravom. O ozbiljnoj bolesti radnice nismo imali saznanja", rekli su iz uprave bolnice.

Dr. Ivana Mikolašević je novoimenovana v.d. direktorica Klinike, a rad Klinike se odvija nesmetano, govore u upravi.

Materijalna šteta veća od milion evra

Na ime pronađenih lijekova i druge potrošne medicinske opreme i nepravilno skladištenih materijala, procijenjena je materijalna šteta od više od milijun evra, piše Novi list.

To sve bilo je skriveno u Klinici u zaključanim prostorijama. Pristup prostorijama imale su tri radnice koje su naložile da niko osim njih ne smije ulaziti u te prostorije.

U službenim prostorijama Klinike navodno pronađene 74 boce skupog alkohola, nakit...

Novi list od bolničkih krugova doznaje kako su u službenim prostorijama Klinike za radioterapiju i onkologiju pronađene 74 skupog alkoholnog pića, čije je unošenje zabranjeno pravilnikom KBC-a Rijeka iz 2019. Osim što je zabranjeno, predstavlja i tešku povredu radnih obveza.

Navodno su pronađeni i drugi predmeti koji ne smiju biti u prostorijama Klinike, kao komad zlatnog nakita, preko 150 korištenih poklon-vrećica i umjetničke slike.

(Index)

Tagovi: