Došli na parenje

Turisti u Hrvatskoj šokirani: Više od 200 morskih pasa pliva oko najveće plaže u Splitu

  • Izvor: B92
  • 23.09.2022.20:46

Iako se glavna turistička sezona već završila, vijest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je nevjericu turista u Hrvatskoj.

U hrvatskim morima žive desetine različitih vrsta morskih pasa. Istraživanje hrvatsko-slovenskog tima pokazalo je da ih je više od polovine ugroženo. Uglavnom im prijeti ribolov, jer se često zapetljaju u mreže. Iako stotine morskih pasa plivaju Jadranskim morem, rijetko se viđaju jer se obično drže podaleko od prepunih plaža. Ali, u blizini najveće splitske plaže posljednjih nedjelja boravi grupa morskih pasa.

“Ovdje je grupa morskih pasa koja je došla na parenje, Procjenjujemo da ih je u avgustu bilo između 200 i 300”, objasnio je hrvatski istraživač i predavač Alen Soldo za hrvatske medije, dodajući da ih ljudi rijetko primjećuju jer obično plivaju u dubljim vodama.

Većinom su to bezopasne vrste morskih pasa, veličine oko metar i po. Soldo je pojasnio da s vremena na vrijeme u hrvatsko more uplove opasne vrste morskih pasa, no to je, prema njegovim riječima, dosta rijetko.

Posljednji smrtonosni napad morskog psa u Hrvatskoj zabeležen je sedamdesetih godina prošlog veka u Lokvi Rogoznici. Soldo vjeruje da je tada napao veliki bijeli pas. Prije 14 godina u Hrvatskoj je nasrnuo i na Slovenca Damijana Peska koji je preživeo napad.