Institut za javno zdravlje

U Crnoj Gori potvrđen prvi slučaj visokorizičnog podsoja virusa korona kraken

 • Izvor: Srna
 • 19.01.2023.13:05

U Crnoj Gori danas je potvrđen prvi slučaj infekcije visokozaraznog podsoja virusa korona - kraken.

Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

"XBB.1.5. je nova podvarijanta omikrona nastala kombinacijom druge dvije podvarijante ovog soja. Prvi put je registrovan u oktobru u SAD, gdje trenutno dominantno cirkuliše", navodi se u saopštenju.

Evropske zemlje koje su do sada prijavile slučajeve infekcije XBB.1.5 podvarijantom su Velika Britanija, Danska, Francuska, Austrija, NJemačka, Italija, Španija, Švedska, Island, Belgija, Republika Češka, Portugal, Švedska, Island, Belgija, Republika Češka, Portugal.

Iz Instituta za javno zdravlje napominju da se evolucija virusa korona nastavila u smjeru nastanka podvarijanti koje se lakše prenose, a koje na sreću u poređenju sa prethodnim ne daju češće teža oboljenja, posebno u poređenju sa delta sojem virusa.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.