Nova školska godina

U Srbiji 60 odjeljenja manje nego prošle godine

  • 03.09.2018. 10:02

U Srbiji je danas počela nova školska godina za više od 800.000 učenika, a u klupe će prvi put sjesti 67.000 đaka, odnosno skoro 60 odjeljenja manje nego prošle godine.

Prvačića je za 1.850 manje nego prošle godine, a njih, kao i đake petog razreda očekuju novine u poređenju sa prethodnim generacijama, jer se uvodi projektna nastava, tako da će oni učiti na primjerima iz svakodnevnog života. 

Učenici prvih i petih razreda imaće više digitalnih sadržaja, zbog čega je obuku prethodnih mjeseci prošlo više od 2.000 nastavnika, prenosi RTS. 

U petom razredu su izmijenjena i tri predmeta – biologija, matematika i srpski jezik. 

U prvim razredima srednjih škola upisano je približno isti broj – 66.800 učenika, a ove godine su prvi put oformljena odjeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. 

Za tehnološki višak proglašeno je 4.500 nastavnika i učitelja. 

Prosvjetari u više od 700 škola i ove godine štrajkuju, i to skraćenjem časova na 30 minuta prvog dana školske godine i, kako je rečeno, još tri dana do kraja mjeseca. 

Predstavnici sva četiri sindikata nezadovoljni su što su prema sistemu platnih razreda u osmoj platnoj grupi, dok su ostala zanimanja sa istim stepenom obrazovanja smještena u devetu radnu grupu. 

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da sindikati imaju legitimno pravo da se bune protiv platnih razreda, ali da je trebalo da reaguju prije dvije-tri godine, kada je napravljena matrica za platne razrede, te da ima još vremene za pregovore, jer primena zakona počinje od januara.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.