Nove mjere

Ulazak u Crnu Goru samo uz digitalnu kovid potvrdu

  • Извор: СРНА
  • 26.11.2021. 15:18

U Crnoj Gori je odloženo obavezno posjedovanje nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu takve odluke, saopštila je ministarka zdravlja Јelena Borovinić-Bojović.

Riječ je o afirmaciji ljudskih prava i sloboda i potrebna je međuresorska saradnja, rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić. 

- Svi smo na istom zadatku, poštovanje Ustava je naš primarni zadatak. Zato smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrda u javnoj upravi, iako mnogo indikatori ukazuju da za tim postoji potreba - rekao je Marić.

On je saopštio da nisu mogli da daju pozitivno mišljenje za uvođenje radikalnijih mjera, poput kovid potvrda za javnu upravu.

Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturnim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, nacionalna digitalna kovid potvrda bi trebalo da bude uslov za ulazak i u dječije igraonice, vjerske objekte, teretane, bioskope, pozorišta i koncertne hale.

- Zabrana novogodišnjih koncerata donesena je ranije i ostaje na snazi. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći - rekla je ministarka.

Ove mjere će važiti od 1. do 15. decembra

Тагови: