Scene iz horor filmova

Vatrogasci koji su prvi stigli na mjesto nesreće: Na jednu stranu smo odvajali žive, na drugu mrtve

  • Извор: Аваз
  • 06.08.2022. 20:45

Vatrogasci koji su prvi došli na mjesto stravične saobraćajne nesreće koja se jutros oko 5:40 sati dogodila na A4, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec u smjeru Zagreba, svjedočili su sceni koju ranije u svojoj karijeri nisu vidjeli.

Do nesreće u kojoj je poginulo 12 osoba je došlo kada je s ceste sletio autobus poljskih nacionalnih registarskih oznaka.

Na teren su prvi stigli vatrogasci DVD-a Novi Marof, a njihov komandir Ladislav Tuk ispričao je kako su izgledali prizori u autobusu. Kaže da u 32 godine svoje vatrogasne karijere još nije vidio takvu stravičnu scenu.

- Dojavu o nesreći smo dobili oko 5:58 i za nekih 12 minuta došli smo na mjesto nesreće. Na intervenciju je išlo devet vatrogasaca s dva vozila. Morali smo ući u razbijeni autobus.

Unutra su bili i mrtvi i unesrećeni ljudi, koje smo počeli zbrinjavati. Došla je hitna pomoć pa su oni radili trijažu. Morali smo na jednu stranu odvajati žive, a na drugu mrtve. Kola hitne pomoći su samo dolazila i odvozila povrijeđene u Zagreb, Čakovec, Varaždin... Ovisno o vrsti povreda. Bilo je to puno ljudi, zaista grozna scena - ispričao je Tuk.

"U 32 godine rada nikada nisam vidio ovako nešto"

Komandir vatrogasaca kaže da 32 godine radi kao operativni vatrogasac te da DVD Novi Marof ima godišnje 80 intervencija od kojih je dosta tehničkih intervencija vezanih za saobraćaj. Do sada su, kako kaže, imali tri do četiri mrtve osobe na jednom mjestu, ali ovoliko mrtvih i povrijeđenih na jednom mjestu još nisu vidjeli.

- Grozan događaj kao što je ovaj danas još nismo vidjeli. Ovako nešto je i u cijeloj Hrvatskoj rijetkost. To se dogodi jednom i ne daj bože više puta. Četiri puta smo pregledali autobus, a kasnije su preuzeli kolege iz Hrvatskih autocesta kako bi se uz pomoć dizalice još pregledao autobus - kaže Tuk.

Scene iz horor filmova

Među prvima na mjesto teške nesreće, stigao je i DVD Breznički Hum. Komandir DVD-a Breznički Hum Ivan Ivančan kazao je za HRT kako su jutros na autoputu A4 zatekli sliku kao iz horor filma.

- Mi smo dobili dojavu oko 5.55, a bili smo na mjestu nesreće oko 6.05. Tamo je već bila javna postrojba i ekipa DVD-a Novi Marof - poručio je. Ivančan je naglasio kako su odmah počeli spašavati unesrećene osobe.

- Izvlačili smo žive i mrtve iz tog autobusa. Slika je bila zaista strašna. Ja sam 45 godina vatrogasac i nisam doživio ovakvu nesreću. U prvom trenutku čovjek osjeti jedan šok, kada vidi šta se dogodilo - istakao je komandir DVD-a Breznički Hum.

"Još uvijek sam pod utiskom i šokom"

Pri izvlačenju ljudi iz autobusa bilo je teško povrijeđenih ali i smrtno stradalih. 

- Još uvijek sam pod dojmom i šokom, a pamtiću to do kraja života. Pokušavaš zaboraviti te slike, spašavaš ljudske živote i radiš što treba - rekao je komandir DVD-a Breznički Hum Ivan Ivančan.

Podsjećamo, uviđajem saobraćajne nesreće poljskog autobusa u kojoj je u subotu na autoputu kod Breznice život izgubilo 12 osoba utvrđeno je da je vozač izgubio kontrolu nad volanom, a u cilju utvrđivanja uzroka nesreće naložena je obdukcija stradalih i vještačenje alkoholisanosti vozača.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина