AFERA HYPO

Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu Ivi Sanaderu

  • Извор: Аваз
  • 08.03.2022. 16:53

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je osuđujuću presudu Ivi Sanaderu u Aferi Hypo.

- Vrhovni sud prihvatio je žalbu optuženika te ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu. Prvostepenom je presudom optuženi proglašen krivim zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti uz primjenu Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i krivičnih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije - navedeno je u objavi Vrhovnog suda, piše Index.hr.

- Optužnicom je optuženom stavljeno na teret da je 1994.-1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova i ovlašteni pregovarač u ime Vlade Republike Hrvatske dogovarao uvjete ugovora o zajmu s jednom stranom bankom. Zajam je bio potreban Vladi Republike Hrvatske za kupovinu zgrada ambasada u svijetu.

Ratno profiterstvo

Optuženi se tereti da je iskoristio ratno stanje za uzimanje provizije pri sklapanju tog ugovora. Stavljeno mu je na teret da je dogovorio da mu strana banka za učestvovanje u pregovorima te kao protuuslugu za ulazak te strane banke na hrvatsko tržište isplati proviziju u gotovini, u visini 5 posto odobrenog zajma - piše Vrhovni sud u obrazloženju.

Vrhovni sud objasnio je potom zbog čega ukidaju presudu za ratno profiterstvo. Kažu da nije dokazano da je postupanje Ive Sanadera negativno uticalo na život ljudi.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.